„În ultimii doi ani au lovit necruțător în Natalia”. Sindicatele cer măsuri de combatere a arderii profesionale la pedagogi
Full Article 3 minutes read

„În ultimii doi ani au lovit necruțător în Natalia”. Sindicatele cer măsuri de combatere a arderii profesionale la pedagogi

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Moldova a declarat că o anchetă riguroasă a organelor de drept îi va responsabiliza pe cei „care în ultimii doi ani au lovit necruțător în Natalia (nota red. directoarea gimnaziului din Drochia, găsită fără viață)”. Federația a spus că nu caută vinovatul, însă statul trebuie să ofere „protecție reală pentru cadrele didactice în caz de hărțuire emoțională și zdruncinare a stării de bine a pedagogilor”. Potrivit sindicatelor, statul ar trebui să asigure profesorilor și ore de consiliere individuală și de terapie pentru prevenirea arderii profesionale. „Nu ne dorim vorbe, pedagogii au nevoie de protecție”, a menționat Federația. 

Federația a publicat pe 21 mai o declarație cu privire la cazul directoarei gimnaziului din Drochia, găsită fără viață în instituție.

Nu apucăm să ne dăm cu părerea, nu ne aventurăm în a căuta vinovatul, doar sperăm și credem că o anchetă riguroasă a organelor de ocrotire a normelor de drept ne va oferi o expertiză juridică asupra cazului, inclusiv asupra responsabilizării celor care în ultimii doi ani au lovit necruțător în Natalia”, a menționat Federația.

Instituția sindicală a vorbit în continuare despre necesitatea ajustării cadrului legislativ „pentru a oferi protecție angajaților din învățământ”.

Dorim să accentuăm alte aspecte, legate de oferirea de către Stat a unei protecții reale pentru cadrele didactice în caz de hărțuire emoțională și zdruncinării stării de bine a pedagogilor. Demult vorbeam despre necesitatea stringentă a ajustării cadrului legislativ din sistem pentru a oferi protecție angajaților din învățământ. Acum ne întrebăm – dacă acești pași concreți ar fi fost fi făcuți la timp – poate nici cazul Nataliei Manea nu ar fi fost?”, a comunicat Federația.

Instituția a mai spus că „statul ar trebui sa asigure cadrelor didactice nu doar protecție juridică, dar și ore asigurate de consiliere individuală și de terapie pentru prevenirea arderii profesionale, a burnoutului emoțional”.

În cadrul dezbaterilor publice asupra proiectului de modificare a Codului Educației vizavi de asigurarea unei protecții juridice pentru pedagogi, printre multe alte reproșuri, ni s-a reproșat că nu avem destule argumente și nici exemple. Oare acest caz nu este un argument în sine? Nu ne dorim vorbe, pedagogii au nevoie de protecție. Întreg Corpul didactic din țară, reprezentat de Consiliul General al Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, este alături de familia îndurerată. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, prietenilor, celor care au cunoscut-o și au apreciat-o pe Natalia Manea”, a menționat Federația.

Menționăm, directoarea Gimnaziului „Dumitru Roman” din raionul Drochia a fost găsită fără viață chiar în instituția de învățământ. Cadavrul a fost depistat pe 18 mai, în jurul orei 19:40, în sala de sport a instituției. Corpul femeii, în vârstă de 38 de ani, a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: