Înaintat oficial la funcția de președinte. Tarlev merge la CEC pentru a-și înregistra grupul de inițiativă
Full Article 4 minutes read

Înaintat oficial la funcția de președinte. Tarlev merge la CEC pentru a-și înregistra grupul de inițiativă

Fostul premier Vasile Tarlev, care a decis să candideze la funcția de președinte „independent” deși este liderul unui partid, a anunțat că și-a constituit grupul de inițiativă care urmează să colecteze semnături pentru susținerea lui. Înainte de aceasta, el a precizat că grupul l-a desemnat oficial în calitate de candidat la funcția de președinte. Grupul de inițiativă, potrivit lui Tarlev, este constituit din 100 de persoane – „cetățeni din toate regiunile Moldovei”. Pe 21 august, el va depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea grupului. 

În timpul unor declarații de presă din data de 21 august, Tarlev a spus că grupul său de inițiativă, format din „cetățeni din toate regiunile ale statului nostru Republica Moldova”, l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de președinte. Grupul este constituit din 100 de persoane.

„Noi avem ca bază clară: independența, suveranitatea, integritatea teritorială a Moldovei, neutralitatea militară și bunăstarea populației. (…) Noi vom avea ca prioritate evident că dezvoltarea economiei naționale, stoparea migrației masive peste hotare, care ne aduce la un dezastru în țară, grija față de domeniul sănătății, educației, științei, tineret și toate celelalte aspecte necesare ca la noi acasă să fim cu toate abilitățile pentru a dezvolta un stat multinațional, democratic și eficient. Totodată de a construi un dialog clar între toate categoriile de cetățeni, rezolvarea cât mai grabnică, pașnică a conflictului transnistreană, pacea în toate regiunile țării, în așa mod de a întări statul nostru Republica Moldova”, a menționat Tarlev, adăugând că va merge pe 21 august la Comisia Electorală Centrală pentru a prezenta actele necesare privind înregistrarea grupului de inițiativă.

Fostul premier Vasile Tarlev și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al țării pe 24 iulie 2024. Deși este liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, el preciza că va candida „independent”. Tot atunci, el s-a adresat „tuturor cetățenilor Republicii Moldova și formațiunilor politice, personalităților țării noastre și în special domnului Vladimir Voronin”. În acest sens, el a vorbit despre „consolidarea întru salvarea și dezvoltarea patriei noastre Moldova”. Detalii AICI.

Pe 21 august începe desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de președinte a Republicii Moldova. Totodată, partidele politice și blocurile electorale pot solicita înregistrarea în calitate de participant la referendum. Menționăm, campania electorală în Republica Moldova va începe pe 20 septembrie 2024. Detalii AICI.

***

Vasile Tarlev a deținut funcția de premier în perioada comunistă, 2001-2008.

În august 2016, Tarlev a fost decorat de către președintele rus Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei pentru un „aport mare la dezvoltarea colaborării economice, umanitare și de afaceri cu Federația Rusă”.

Ulterior, ex-premierul și-a anunțat intenția de a candida independent la șefia statului în alegerile din octombrie 2016, dar cererea de înregistrare i-a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală, pe motiv că „nu au fost întrunite cerințele minime stabilite de lege”, potrivit Europa Liberă.

În februarie 2024, el a anunțat că revine în politică și că va conduce Partidul Politic „Viitorul Moldovei”, redenumit din Partidul „Bugeacul Nostru”. Detalii AICI.

În iunie 2024, potrivit TV8, vicepreședintele Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Mereuță, l-a acuzat pe colegul său fostul premier Vasile Tarlev, că i-a pus pe tavă lui Șor, formațiunea fondată acum câteva luni. Mereuță a arătat sursei citate mai multe fotografii în care Tarlev a fost într-o vizită în Federația Rusă, alături de oamenii lui Șor. De cealaltă parte, fostul premier a negat toate acuzațiile și a spus că a fost în Rusia, dar cu alt scop.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: