Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice va putea fi penalizată
Full Article 2 minutes read

Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice va putea fi penalizată

PAS a înregistrat un proiect de lege care are scopul de a oferi Agenției Achiziții Publice atribuțiile necesare de a sancționa încălcările regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice. Potrivit deputatului Dumitru Alaiba, în prezent încălcările în inițierea și desfășurarea achizițiilor publice nu pot fi penalizate, pentru că nu pot fi constatate.

„În 2017 parlamentul lui Plahotniuc a modificat art. 402 din Codul Contravențional, prin care autoritățile administrative de inspectare financiară din cadrul Ministerului Finanțelor au fost excluse din calitatea de agenți constatatori ai art. 3271 Cod Contravențional, „încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice”, fără ca posibilitatea de a constata și sancționa încălcările prevăzute în art. 3271 să fie atribuită unei altei autorități publice”, explică într-o postare pe Facebook Dumitru Alaiba.

În opinia deputatului, încălcările în domeniul desfășurării procedurilor de achiziții publice rămân a fi nepedepsite din cauza acestei lacune legislative, iar prin proiectul de lege propus va fi corectată „fisura din legislație”.

„Prin adoptarea prezentei legi se propune înlăturarea acestei lacune legislative prin ajustarea cadrului normativ, fapt care va duce la depistarea și curmarea eficientă a încălcărilor regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice, precum și asigurarea procedurilor transparente de desfășurare a achizițiilor publice”, conchide Alaiba.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: