MSMPS

Încă o instituție medicală din capitală va trata pacienți cu COVID-19

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 care sunt internați în Spitalul „Arhanghelul Mihail”  și „Toma Ciorbă” din capitală, vor fi transferați în Clinica nr.1 a Spitalului Ministerului Sănătății. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței de guvern din 17 iunie.

Viorica Dumbrăveanu a anunțat că vor fi activate încă două spitale din capitală pentru internarea pacienților infectați cu COVID-19: Clinica nr.1 a Ministerului Sănătății și Institutul de Ftiziopneumologie, despre care NM a scris mai devreme.  Pacienții cu forme ușoare din cadrul Spitalului „Arhanghelul Mihail”  și „Toma Ciorbă” vor fi transferați în Clinica nr.1, iar locurile eliberate vor fi utilizate pentru pacienții cu forme mai grave ale bolii.

De asemenea, ministrul Sănătății a ținut să menționeze că informațiile privind faptul că nu mai sunt locuri în instituțiile medicale pentru pacienții cu COVID-19 sunt false.

„În presă au apărut informații false că nu sunt locuri în secțiile de terapie intensivă. Avem locuri disponibile la terapie intensivă și în cadrul reanimărilor, dar și în spitalele regionale. Ieri a avut loc o ședință cu șefii de spitale și fiecare spital va trebui să aibă o rezervă de 20 de paturi”, a precizat Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății a precizat că autoritățile dispun de teste pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19 pentru încă o lună și jumătate, însă a fost inițiată procedura de achiziții pentru încă 100 de mii de teste.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: