„Încălcarea Sfintelor Canoane”. Reacția Mitropoliei Moldovei după ce Mitropolia Basarabiei l-a primit sub jurisdicția sa pe preotul Alexei Sîrbu
Full Article 3 minutes read

„Încălcarea Sfintelor Canoane”. Reacția Mitropoliei Moldovei după ce Mitropolia Basarabiei l-a primit sub jurisdicția sa pe preotul Alexei Sîrbu

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a criticat decizia Mitropoliei Basarabiei de al primi în cadrul instituției pe parohul Alexei Sîrbu, care a părăsit clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Entitatea bisericească susține că hotărârea Mitropoliei Basarabiei ar contraveni Sfintelor Canoane.

„Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove regretă faptul că în Comunicatul de presă emis de către Mitropolia Basarabiei în data de 29 iunie 2023 se vorbește despre canonicitate, dar nu se citează nici un canon al Bisericii Ortodoxe care le-ar justifica primirea clericilor din Mitropolia Chișinăului”, susține instituția.

În comunicatul emis, Mitropolia Chișinăului s-a referit și la declarația Mitropoliei Basarabiei care a menționat că revenirea clericilor în cadrul Bisericii Mamă este un proces firesc și natural lucrurilor.

„În Biserică, coruperea preoților și a credincioșilor nu poate fi numită sub nici o formă proces firesc și natural al lucrurilor, ci dimpotrivă, încălcare a Sfintelor Canoane. Vinderea oricui, ca Isav, pentru o farfurie de linte (Ieșire 25; 29-34), a fost și va rămâne urâciune înaintea lui Dumnezeu. Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei afirmă că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova. Ne întrebăm însă: acest act este justificat și de Dreptul Canonic? Cum poate o entitate bisericească să pună Legislația Țării mai presus de Canoanele Sfintei Biserici?”, se arată în text.

Mai mult, entitatea bisericească a spus că deciziile luate de Mitropolia Basarabiei în ultima perioadă de timp au condus la „poziționarea sa defavorabilă în raport cu Canoanele Bisericii”.

Mitropolia Moldovei a comentat și decizia mitropolitului Vladimir de a retrage dreptul parohului Alexei Sîrbu de a oficia slujbe.

„Orice admitere a clericilor din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove fără Scrisoare de plecare este necanonică și atrage asupra celui ce pleacă toate prevederile canonice, iar clericii care au migrat ar trebui să înțeleagă că datoria Înalt Prea Sfințitului Vladimir este să certe cu blândețe pe cei ce stau împotrivă, ca doar le va da Dumnezeu pocăință spre cunoașterea adevărului și ei să scape din cursa diavolului, de care sunt prinși, pentru a-i face voia (II Timotei 2;25-26). Și iarăși zice Apostolul: Pe cei ce păcătuiesc mustră-i de față cu toți, ca și ceilalți să aibă teamă (I Timotei 5;20). Ca un Părinte iubitor, Mitropolitul își așteaptă fiii risipitori Acasă!”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, pe 27 iunie, Mitropolitul Vladimir i-a revendicat dreptul de a oficia slujbe preotului Alexei Sîrbu din Puhoi, deoarece acesta a părăsit clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, care se subordonează Bisericii Ortodoxe din Rusia. NM a aflat că decizia mitropolitului s-a datorat faptului că parohul Alexei Sîrbu s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei din componența Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unor surse neconfirmate oficial, motivul mutării clericului ar fi dezacordul acestuia față de relația strânsă dintre Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kirill al Rusiei, care este un susținător al regimului de la Kremlin și al invaziei din Ucraina.

Ulterior, pe 29 iunie, Mitropolia Basarabiei a declarat că măsurile luate de Mitropolia Moldovei în raport cu protoiereul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, sunt „nule” și „abuzive”. Mitropolitul Petru a declarat că preotul Alexei Sîrbu poate oficia și în continuare, fără nici o restricție, slujbe. Mai mult, Mitropolia Basarabiei a anunțat că îi primește în jurisdicția sa pe toți clericii și credincioșii din stânga Prutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: