Reacția Mitropoliei Basarabiei, după ce preotul din satul Puhoi a fost oprit să oficieze slujbe: Măsurile Mitropoliei Moldovei sunt nule și abuzive
Full Article 3 minutes read

Reacția Mitropoliei Basarabiei, după ce preotul din satul Puhoi a fost oprit să oficieze slujbe: Măsurile Mitropoliei Moldovei sunt nule și abuzive

Măsurile luate de Mitropolia Moldovei în raport cu protoiereul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, sunt „nule” și „abuzive”, susține, într-o reacție publică, Mitropolia Basarabiei. Mitropolitul Petru susține că preotul Alexei Sîrbu poate oficia și în continuare, fără nici o restricție, slujbe. Mai mult, Mitropolia Basarabiei anunță că îi primește în jurisdicția sa pe toți clericii și credincioșii din stânga Prutului.  

„În prezent, când în mod canonic, liber și legal, clericii și credincioșii vor să revină în sânul Bisericii Mame, urmașii agresorilor de altădată dau acte administrative de intimidare și opresc procesul firesc și natural al lucrurilor”, susține Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia precizează, în comunicatul emis, că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova. Mitropolia Basarabiei anunță în acest context că protoiereul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, fost cleric al Mitropoliei Chișinăului, la dorința comunității încă din anul 2022 este cleric al Mitropoliei Basarabiei, respectiv al Episcopiei Basarabiei de Sud.

„Facem cunoscut credincioșilor și clericilor din Republica Moldova că decretele date de Mitropolia Chișinăului (structură religioasă de apartenență rusă) asupra membrilor Mitropoliei Basarabiei nu au nicio valoare și sunt acte administrative care nu afectează starea harică a celor care vin în Biserica Mamă, Patriarhia Română. (…) Toate măsurile luate împotriva Preacucerniciei Sale Alexei Sîrbu sunt nule și abuzive, el având preoție lucrătoare și putând oficia fără nici o restricție toate sfintele slujbe”, anunță Mitropolia Basarabiei.

În context, Mitropolia Basarabiei anunță că îi primește în jurisdicția sa pe toți clericii și credincioșii din stânga Prutului. Totodată, patriarhia română îndeamnă credincioșii din satul Puhoi să fie alături de preotul și părintele lor duhovnicesc.

Menționăm că Mitropolitul Vladimir i-a revendicat dreptul de a oficia slujbe preotului Alexei Sîrbu din Puhoi, deoarece acesta a părăsit clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, care se subordonează Bisericii Ortodoxe din Rusia. NM a aflat că decizia mitropolitului s-a datorat faptului că parohul Alexei Sîrbu s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei din componența Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unor surse neconfirmate oficial, motivul mutării clericului ar fi dezacordul acestuia față de relația strânsă dintre Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kirill al Rusiei, care este un susținător al regimului de la Kremlin și al invaziei din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: