racurs.ua

Încălcări în declarațiile de avere ale unui judecător, procuror, fost șef al IP Comrat și a șefului postului vamal Bălți

Judecătorul Roman Mazureț, procurorul Lilia Bucataru, fostul șef al Inspectoratului de Poliție Comrat Nicolai Tomaili și șeful postului vamal Bălți Vasile Cermortan au intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au emis acte de constatare a încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale pe numele acestora. 

Judecătorul

În cazul judecătorului Roman Mazuret din cadrul Judecătoriei municipiului Chișinău, magistratul a omis să includă în declarațiile depuse pentru anii 2016-2018 date despre apartamentul din mun. Chișinău, unde timp de 20 de ani a avut viză de reședință și pe care l-a moștenit, în  2019.

Mai mult, la capitolul „Bunuri mobile”, în declarațiile depuse pentru anii 2019-2020, lipsesc informațiile despre autoturismul de model Renault Megane Scenic, pe care judecătorul îl deține cu drept de proprietate din anul 2018. Magistratul a motivat că nu și-a declarat automobilul din 2018, întrucât a crezut că „odată ce a fost o dată declarat nu mai trebuie sa-l mai declar repetat și în următoarele declarații de avere”.

Procurorul

În ceea ce îi privește pe Lilia Bucataru, procuror din Procuratura raionului Drochia și pe Nicolai Tomaili, fostul șef al Inspectoratului de Poliție Comrat, aceștia nu au indicat toate datele despre avere.

Procurorul din Procuratura Drochia nu a inclus informațiile complete despre venituri și bunurile imobile deținute în declarațiile de avere și interese personale depuse în perioada 2016-2020. Astfel, în declarațiile depuse în 2016, 2018 și 2019 au fost omise veniturile soțului, în mărime totală de peste 91 de mii de lei, obținute din arenda terenurilor agricole, din livrarea de bunuri/servicii din partea a două SRL-uri, precum și din vânzarea a două automobile de model Volkswagen Passat și Mercedes 814. La capitolul bunuri imobile, în declarațiile depuse pentru anii 2016-2020, lipsesc informațiile despre loturile de teren deținute.

Fostul șef al IP Comrat

O serie de omisiuni au fost depistate și la fostul șef al Inspectoratului de Poliție Comrat. Inspectoratul de integritate a depistat că la declararea averii și intereselor personale în perioada 2018-2021, subiectul nu a declarat și veniturile salariale ridicate de către soție în mărime totală de aproximativ 567 de mii de lei. La bunuri imobile, a omis să indice casa de locuit, deținută cu titlu de abitație, iar la capitolul bunuri mobile lipsesc informațiile despre două autoturisme, de model Gaz 33021, deținute cu drept de proprietate din anul 2000 și Toyota Land Cruiser Prado, înmatriculat pe numele subiectului în anul 2017.

Șeful postului vamal Bălți

Un act de constatare privind incompatibilitatea de funcție a fost întocmit în privința lui Vasile Cermortan, șeful Postului Vamal Bălți, care a deținut simultan și mandatul de consilier. Acesta deține și mandatul de consilier local în Consiliul sătesc Chetrosu din raionul Drochia. Subiectul a deținut mai multe funcții în serviciul vamal în perioada 2010-2016, iar după o pauză de patru ani a revenit în sistemul vamal, deținând la moment funcția de șef de Post la Bălți.

În calitate de consilier local, se află la al doilea mandat din anul 2015. De menționat că subiectul a participat în 16 ședințe ale Consiliului sătesc și a solicitat să nu-i fie acordate remunerări. Totuși, subiectul riscă o amendă de aproximativ 6000 de lei pentru că nu și-a soluționat această stare de incompatibilitate în termen de 30 de zile de la apariția acesteia, adică de la primul mandat obținut.

Pentru datele incomplete admise la declararea averii, inspectorul de integritate i-a obligat pe judecător, procuror și fostul șef al Poliției din Comrat să se conformeze regulilor de declarare și să rectifice toate declarațiile vizate, în termen de 30 de zile, după rămânerea definitivă a actelor de constatare.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: