dse.md

Incendiu la Briceni: cadavrul unei femei, scos din casă de vecini până a ajunge pompierii

O femeie de 88 de ani din satul Caracuşenii Vechi, raionul Briceni, și-a pierdut viața în urma unui incendiu. Focul a distrus 70% din suprafața acoperișului locuinței în care se afla victima, dar și bunurile materiale din interiorul locuinței. Se presupune că femeia s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere, însă cauza exactă a morții urmează a fi stabilită de specialiști.

În dimineața zilei de 16 martie pompierii din nordul țării au intervenit pentru a stinge un incendiu într-o casă de locuit. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:14.

Conform datelor înregistrate o casă a fost cuprinsă de foc în satul Caracuşenii Vechi, raionul Briceni. La fața locului pentru lichidarea arderii a intervenit un echipaj de salvatori, care au reușit localizarea arderii către ora 07:48 și lichidarea completă a incendiului la ora 09:32.

Potrivit IGSU, focul a distrus 70% din suprafața acoperișului, dar și bunurile materiale din interiorul locuinței. Totodată, în urma incendiului, o femeie în vârstă de 88 de ani și-a pierdut viața, cadavrul necarbonizat al acesteia, fiind extras de vecini înaintea intervenției angajaților IGSU.

Se presupune că femeia s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere. Cauza exactă a morții urmează a fi stabilită în urma efectuării expertizei medico-legale.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că cauza preliminară ar fi neatenția la utilizarea focului deschis. Cauza finală de producere a incendiului și circumstanțele urmează a fi stabilite.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: