Inima bate pentru Merlot
O selecție a vinurilor alcătuită de redacția NM
În ajunul Zilei Naționale a Vinului, noi, jurnaliștii NM, am decis să povestim cititorilor noștri despre preferințele noastre în ale vinurilor și să explicăm de ce le preferăm anume pe acestea.
S-ar putea ca aceste informații să ajute pe cineva să se orienteze în diversitatea de astăzi a vinurilor din Moldova, iar altcineva – să decidă în care vinărie să plece în acest weekend.
Vinul este băutura mea preferată, după cafea. Nu consum vin roșu, îl prefer pe cel alb și rose. Din cele albe, cel mai mult îmi place Purcari Pino Gri. Cred că este cel mai bun Pino Gri din Moldova. Are un gust ușor, proaspăt, cu note de citrice, un aromat dumnezeiesc. Important e să -fie consumat rece. Se asociază ideal cu brânza Brie, nuci și pere în miere.

Din vinurile rose prefer Vinăria din Vale din anul 2017. Este un vin minunat, cu un gust foarte delicat și cu aromă de căpșune și zmeură. Și are un postgust foarte plăcut. Cel mai bine e să fie consumat cu cașcavalul Maasdam și cu căpșune, dar se poate și cu struguri.

Natalia Melnic
Redactor

Tatiana Bulgac
Editor imagine
Când trăiești în Moldova, nu bei vinuri străine. Pentru că avem vinul nostru, moldovenesc, pentru orice gust și culoare. Însă atunci când pleci în altă țară, poți sta și o oră lângă un raft cu vinuri și să pleci fără a cumpăra ceva. Deosebit de dificilă este alegerea în țările în care sunt preferate vinurile dulci și demidulci. În inima mea este loc doar pentru vinurile moldovenești. Dacă e alb, e Chardonnay de la Fautor. Este un vin ideal pentru vară. A fost o dragoste la prima vedere. În primul rând, m-a cucerit stilul sticlei și designul etichetei. Peștele ilustrat pe sticlă parcă ar sugera că el poate fi un supliment extraordinar pentru acest vin. Iar după deschiderea sticlei, m-am convins că este vinul alb sec ideal pentru mine. Are o aromă și un gust ușor și delicat. Acesta nu este un vin, ci un adevărat buchet din fructe într-o sticlă elegantă.

În timpul rece al anului, când dorești să te încălzești, îți vine în ajutor vinul roșu sec preferat Freedom Blend de la Purcari. Este un amestec aromat nemaipomenit din trei soiuri de struguri din diferite țări (Georgia – Saperavi, Moldova – Rara Neagră și Ucraina – Bastardo). Are un gust bogat de fructe de pădure. Iar cel mai minunat e că poate fi consumat și cu carne, și cu ciocolată.
Riesling de la Fautor este vinul alb preferat, cu aromă de fructe proaspete. Vinul este absolut universal, se asociază cu orice – de la fructe de mare până la cașcavaluri, fructe ori deserturi. Iar cel mai important e lejeritatea – a gustului, caracterului, vieții.

Evgheni Șolari
Editorialist

Nicolai Paholinițchi
Reporter
În familia mea, vinurile albe sunt consumate mai des decât cele roșii. Din vinurile albe, îmi place Chardonnay de la Chateau Vartely. Vinul este aromat, se bea ușor, se asociază cu multe gustări. Și este accesibil ca preț: o sticlă costă 70-80 de lei, în funcție de adaosul comercial al magazinului.

Din vinurile roșii, îmi place Maluri de Prut de la Purcari. Vinul este puternic acidulat, luminos și aromat și se potrivește de minune cu produse din carne. Ce-i drept, prețul acestuia este mult mai mare – în jur de 185 de lei pentru o sticlă.

Recent am gustat vinul spumant Uneori de la Asconi, din soiul de struguri Glera, adică acesta este, în esență, spumantul „Prosseco". Vinul va înfrumuseța și o petrecere, dar și o cină de sărbătoare, liniștită. Ce-i drept, el poate fi găsit doar în magazinele specializate.
Îmi place să percep lumea prin intermediul mirosurilor, de aceea aleg, de obicei, vinul aromat și, de dorit, din soiurile de struguri autohtone. Eu cred că strugurilor din Moldova le place să crească pe pământul natal, de aceea ei sunt deosebit de gustoși, iar aceasta înseamnă că și vinul din ei este deosebit. Drept exemplu pot aduce vinul Viorica de la Timbrus. Deși principalul vinificator al acestei companii este originar din Spania, acest vin este pentru mine un model al vinificației moldovenești contemporane. Acest vin are o aromă florală profundă, foarte proaspăt și ușor, cu postgust de fructe.

Dacă aș dori să demonstrez cuiva o primăvară târzie din Moldova sau o vară timpurile, să dăruiesc soarele moldovenesc într-o sticlă, eu i-aș dărui acestei persoane o sticlă de vin Viorica de la Timbrus. Acesta nu este unicul vin alb care îmi place, însă deocamdată este primul în lista vinurilor albe pe care eu le recomand prietenilor mei de peste hotare.

Din vinurile roșii, în afară de Freedom Blend și Maluri de Prut, îmi place vinul Lupi de la vinăria Gitana. Acesta are o aromă de fructe de pădure foarte puternică și profundă, cu note de prune și puțină vanilie. Lupi este un amestec de Saperavi, Cabernet Sauvignon și Merlot. Împreună cu soțul meu, dăruim anume acest vin prietenilor noștri și anume pe acesta l-am descris unei cunoștințe din New York care s-a dovedit a fi o adevărată cunoscătoare a vinurilor moldovenești. Ea s-a întristat puțin când i-am făcut cadou un handmade original și nu o sticlă de vin roșu moldovenesc.

Alexandra Batanova
Reporter
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: