asp.gov.md

Taxele de salubritate: Reacția ASP, după ce a fost acuzată de Primăria Chișinău că ar fi introdus minori și persoane decedate în lista plătitorilor

Agenția Servicii Publice a venit pe 4 iulie cu o reacție, după ce Primăria Chișinău a acuzat-o că a întocmit lista persoanelor care trebuie achite taxa de salubrizare cu greșeli, fiind incluse și categorii de oameni care nu fac obiectul plății, ceea ce ar fi generat nemulțumiri. ASP a declarat că a structurat datele conform solicitării care i-a fost adresată și că Agenția nu are competențe de a selecta sau exclude a unor categorii de persoane. Totodată, instituția a catalogat afirmațiile primăriei drept o „tentativă de deturnare a responsabilității”.

Agenția Servicii Publice a menționat că rolul său se limitează exclusiv la furnizarea datelor din Registrul de Stat al Populației, în baza solicitărilor oficiale, recepționate în conformitate cu legislația în vigoare și că ASP nu are competențe în evaluarea eligibilității contribuabililor.

În cazul taxei pentru salubrizare aplicată în mun. Chișinău pentru anul 2024, la solicitarea Primăriei municipiului Chișinău (nr.2-04/2-43 din 03.02.2025), ASP a transmis informațiile cerute pentru introducerea acestora în Sistemul Informațional Automatizat „Stingerea obligațiilor fiscale prin intermediul Serviciului de colectare a impozitelor și taxelor locale”. Datele prezentate au fost selectate și structurate conform solicitării (solicitarea nr. 26-19/2-11/31370 din 24.02.2025 / Contract nr. 2-MI din 02.04.2025). În ceea ce privește conținutul listei și criteriile de eligibilitate pentru aplicarea taxei, ASP precizează că instituția nu are competențe de selecție sau excludere a anumitor categorii de persoane”, a precizat instituția.

Totodată, ASP a mai spus că datele din Registrul de Stat al Populației sunt expuse integral pe platforma de interoperabilitate și pot fi consumate de către participanții autorizați, în conformitate cu legislația în vigoare. Agenția a subliniat că Primăria Chișinău, în calitate de participant la schimbul de date, are posibilitatea legală de a solicita Agenției de Guvernare Electronică inițierea proiectelor de integrare și asigurarea accesului la datele necesare prin intermediul platformei MConnect.

Regretăm tentativa de deturnare a responsabilității instituționale adusă în vizorul public de către Primăria municipiului Chișinău și reamintim că buna cooperare interinstituțională trebuie să se bazeze pe respectarea normelor legale și pe dialog constructiv, nu pe acuzații nefondate lansate în spațiul public.

Agenția Servicii Publice rămâne deschisă colaborării, în limitele competențelor sale, pentru a sprijini autoritățile locale în realizarea unor procese corecte și transparente în raport cu cetățenii”, a spus ASP.

Amintim că, pe 3 iulie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat că au apărut mai multe „nemulțumiri” din partea cetățenilor cu privire la primirea avizelor privind plata taxei de salubrizare. Potrivit instituției, ASP, care este responsabilă de generarea bazei de date privind persoanele care au obligația să achite taxa, ar fi refuzat să transmită datele pentru verificare Primăriei și le-a expediat Serviciului Fiscal de Stat. Astfel, în listă ar fi fost incluse categorii de persoane care nu sunt supuse achitării taxei, printre care minori, pensionari și oameni decedați. Primăria a declarat că responsabilitatea pentru incomoditățile create aparține „în totalitate” Agenției Servicii Publice.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: