„Instituirea stării de urgență este ilegală”. Octavian Țîcu va sesiza Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

„Instituirea stării de urgență este ilegală”. Octavian Țîcu va sesiza Curtea Constituțională

Deputatul Octavian Țîcu va sesiza Curtea Constituțională pentru a verifica legalitatea instituirii stării de urgență. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 7 aprilie.

„Instituirea stării de urgență este ilegală și neconstituțională. Noi cu dvs suntem parte la o mare șmecherie moldovenească, o găselniță prin care am fost trași pe sfoară de actuala guvernare. Guvernul, în situația în care se află nu putea propune parlamentului instituirea stării de urgență, iar parlamentul nu putea iniția acest proiect de lege. S-au încălcat mai multe articole din Constituție”, a declarat Țîcu.

Deputatul susține că legea stipulează „clar cine are dreptul de a iniția proiectul de hotărâre privind declararea stării de urgență”.

„Un guvern demisionar nu poate face acest lucru. Prin urmare, în aceste condiții, doar președinția poate veni cu o propunere de instituire a stării de urgență”, a spus Țîcu.

„În susținerea neconstituționalității hotărârii parlamentului, dar și a guvernului este faptul că în această propunere a guvernului, așa cum am văzut în bătaie de joc nu există nicio măsură urgentă care urmează a fi luată de guvern, de către CSE, fapt care contravine explicit art. 72 din Constituției, dar și art. 13 din legea din 2004 privind regimul stării de urgență, asediu și război”, a mai precizat deputatul.

Menționăm că la ședința din 31 martie, parlamentul a votat pentru instituirea stării d urgență până pe data de 30 mai 2021. Proiectul de hotărâre pentru introducerea stării de urgență a fost aprobat cu 52 de voturi. Au votat pro deputații Partidului Socialiștilor, Platformei „Pentru Moldova” și Partidului Șor. Deși deputații din opoziție au înaintat mai multe amendamente, niciunul nu a fost aprobat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: