Internetu’ a grăit până a dat-o în bară. Elena Pahomova i-a acuzat pe Albot, Bolocan și TV8 de hărțuire
Full Article 7 minutes read

Internetu’ a grăit până a dat-o în bară. Elena Pahomova i-a acuzat pe Albot, Bolocan și TV8 de hărțuire

Prezentatoarea „NTV-Moldova” Elena Pahomova intenționează să se adreseze către Consiliul Audiovizualului cu o plângere împotriva postului de televiziune TV8 și a prezentatorilor emisiunii „Internetu’ Grăiește” Nata Albot și Andrei Bolocan. Ea îi acuză de hărțuire. Bloggerii au ridiculizat una dintre postările acesteia de pe Facebook și au îndemnat internauții să-i scrie în mesaje private tot ce cred despre „deducția ei schizofrenică”.

„Deducția” și „bullying”?

Prezentatoarea postului de televiziune „NTV-Moldova” Elena Pahomova a acuzat TV8 și prezentatorii emisiunii „Internetu’ Grăiește”, difuzată de acest post tv, Nata Albot și Andrei Bolocan (emisiunea este difuzată și pe Facebook, și pe Youtube). Pahomova intenționează să se adreseze către Consiliul Audiovizualului, Procuratura Generală și Consiliul pentru Asigurarea Egalității, cu plângere de hărțuire din partea vloggerilor.

Menționăm că săptămâna trecută, Albot și Bolocan au discutat în emisiunea lor, timp de șase minute, despre Pahomova și o postare de-a acesteia de pe Facebook, dedicată „părului” Domnicăi Manole, președintele Curții Constituționale. Prezentatoarea afirma că, judecând după rădăcinile vopsite ale părului, aceasta a fost recent într-un salon de înfrumusețare clandestin.

Autorii „Internetu’ Grăiește” au făcut glume sarcastice despre postarea lui Pahomova, despre locurile în care ea a activat ș.a.
În cadrul aceleiași emisiuni, Nata Albot a îndemnat telespectatorii să-i scrie lui Pahomova mesaje private. „Vă propunem s-o găsiți pe Elena Pahomova pe Facebook și să-i scrieți personal tot ce credeți despre deducția sa schizofrenică. Dați-i în obraz, spuneți-i că acesta nu este un comportament demn de un jurnalist. Și nu contează pentru cine ea lucrează. Important e să-și păstreze imparțialitatea, să respecte Codul deontologic, să aibă grijă de ceea ce scrie și cum scrie și din care colț mohorât al creierului provine această deducție”, susținea Albot.

Elena Pahomova a comunicat pentru NM că după această emisiune, a început să primească pe Facebook „zeci” de mesaje private. „Nata Albot a prezentat demonstrativ: iată profilul ei – intrați acolo. Aceasta se numește bullying”, a spus Pahomova pentru NM.
În opinia sa, unii oameni pot interpreta astfel de mesaje ca îndemn la violență. „Am avut situații similare și mai devreme, [s-a ajuns și până la aceea] că oamenii stăteau la ușa mea”, a menționat jurnalista.

Ea a publicat pe pagina sa de Facebook câteva screenshot-uri cu astfel de mesaje.

Jurnalista a menționat și faptul că în cadrul emisiunii, autorii au prezentat și profilul ei de Facebook, și fotografiile copiilor săi. „Conform legii, posturile tv trebuie să blureze fețele copiilor, chiar dacă acestea sunt imagini în grupuri de copii”, a menționat Pahomova.

La momentul publicării acestui articol, Albot și Bolocan nu au răspuns la mesajul NM transmis pe Facebook. Pe pagina lor Lumina de pe Facebook, ei au scris doar o postare ironică. „Mai în scurt, e bine sau e rău că s-a supărat angajata „NTV-Moldova”, care se consideră jurnalistă?”, se spune în postare.

Prezentatoarea tv Natalia Morari, președintele Asociației Obștești „Media-Alternativa” (fondatoarea TV8), a comunicat pentru NM că postul de televiziune consideră că situația este un conflict dintre autorii emisiunii „Internetu Grăiește” și Elena Pahomova. „Dacă se va ajunge până la aceea că Elena Pahomova va avea nevoie de dreptul la replică, noi îi vom oferi acest drept. Noi respectăm legea întotdeauna”, a spus Morari.

Ea a adăugat că TV8 este o platformă liberă pe care diferiți producători își plasează conținutul și postul de televiziune nu-l redactează. „Noi nu intervenim în proiectele de autor. Colaborăm cu mulți producători. Primim conținut de la Europa Liberă, Ziarul de Gardă – ei sunt producătorii acestui conținut”, a subliniat jurnalista.

Totodată, ea și-a exprimat regretul în legătură cu mesajele care vin pe adresa Elenei Pahomova. „Noi nu purtăm răspundere pentru starea psihică a persoanei care scrie mesaje. Acești oameni trebuie dați în judecată. Eu condamn categoric asemenea mesaje, am trecut personal prin așa ceva de nenumărate ori. Știu cât este de greu”, a menționat Morari.

„În afara cadrului jurnalismului”?

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, a menționat pentru NM că acest conflict „are două părți ale medalionului”. În opinia sa, Elena Pahomova nu este jurnalistă, „pentru că activează în structurile de propagandă („NTV-Moldova” aparține deputatului socialist Corneliu Furculiță. – NM). Ea face parte din componența [consiliului] persoanelor apropiate președintelui. Declarațiile sale publice ar trebui să fie examinate nu doar ca jurnalism, dar și ca activism civic”, a menționat Macovei.

În opinia sa, nici conținutul produs de Albot și Bolocan nu este jurnalism. „Cred că problema este în afara cadrului jurnalismului. Îndemnurile la etica jurnalistică trebuie să fie examinate dintr-un alt punct de vedere – al activismului civic”, a subliniat el.
Potrivit afirmațiilor expertului, în esență, conflictul a divizat jurnaliștii în două tabere: vorbitori de limba rusă și cei de limba română, care susțin o parte sau alta. Macovei a menționat că Pahomova a lucrat la televiziunea publică din Transnistria și a realizat filme istorice despre istoria românilor. „Dacă te bagi în asemenea subiecte, pregătește-te să fii criticat”, a concluzionat Macovei.

Inna Șupac, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice (IPIS), consideră că Bolocan și Albot „au depășit limita după care se poate deja constata bullying asupra unui coleg de breaslă”. „Însă îndemnul către simpatizanții lor „să-i dea în obraz” poate fi interpretat în mod diferit, mai ales de către partea mult mai agresivă a societății, care poate fi observată și pe flancul drept, și pe cel stâng. Cu atât mai mult, nu este permisă afișarea pe ecran a fotografiilor copiilor (sunt o sumedenie de modalități de a retușa o parte a ecranului)”, a scris Șupac pe pagina sa de Facebook.

Aneta Gonța, expertă media, a comunicat pentru NM că emisiunea „Internetu′ Grăiește” este una umoristică, în care prezentatorii își permit o ușoară ironie la adresa politicienilor și a persoanelor publice. „În acest caz, autorii au mers prea departe în ce o privește pe Elena Pahomova și criticile acesteia la adresa aspectului personal al Domnicăi Manole. Ei au criticat-o ca persoană și nu ca jurnalistă. […] Îndemnul de a-i scrie mesaje private, bineînțeles, numai nu pozitive, depășește nu numai normele bunului simț, dar și legea cu privire la libertatea exprimării, și Codul deontologic al jurnalistului”, a menționat Gonța.

Ea a mai adăugat că expresia „deducții schizofrenice” este o insultă la adresa persoanei despre care se discută. „Este regretabil și faptul că autorii au demonstrat pagina de Facebook a jurnalistei, pentru a putea fi mai ușor identificată, și au făcut aluzii ofensatoare la problemele ei de vedere”, consideră experta.

Pe de altă parte, ea a indicat la afirmațiile de pe Facebook ale Elenei Pahomova despre faptul că a fost criticată inclusiv pentru că este jurnalistă vorbitoare de limba rusă. În opinia lui Gonța, nu este așa. „Cei doi prezentatori au criticat și alți jurnaliști, vorbitori de limba română. Nu cred că este productivă interpretarea în acest mod a problemei”, a concluzionat Gonța.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: