Întreprinderea Municipală „Infocom” are un nou director interimar, fără un anunț public
Full Article 4 minutes read

Întreprinderea Municipală „Infocom” are un nou director interimar, fără un anunț public

Întreprinderea Municipală „Infocom”, care se ocupă de perfectarea avizelor de plată pentru serviciile locativ-comunale, are un nou director interimar. Fără un anunț oficial din partea Primăriei municipiului Chișinău, la sfârșitul lunii noiembrie curent, în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” a fost numit Sergiu Ceban, un om de afaceri cu interese în domeniu, scrie Ziarul de gardă.

Ceban deține, direct sau prin intermediul unor persoane apropiate, câteva companii care gestionează și administrează blocuri și asociații de coproprietari în condominiu, sau se ocupă cu prelucrarea informațiilor din bonurile de plată. Numele acestuia figurează în calitate de fondator la „Verwaltung” SRL și „Ebloc-blocexpert” SRL, companii care sunt afiliate SRL-ului „Ebloc Grup” – întreprindere fondată, pe 28 mai 2021, de către Mihail Cerneanu, activitatea căreia este similară cu cea a Î.M. „Infocom”.

Într-o scrisoare anonimă, expediată redacției Ziarului de Gardă, se menționează:

„Sergiu Ceban a fost pus în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” cu scopul de a prelua în mod fraudulos baza de date, precum și softul care este estimat foarte scump și unic cu transfer la companiile ce-i aparțin”, se arată în scrisoare.

Deși Ceban a fost desemnat în funcție încă pe 30 noiembrie curent, abia pe 22 decembrie, pe pagina de Facebook a Î.M. „Infocom” a fost publicat un anunț cu privire la o „ședință de lucru unde a participat Sergiu Ceban”. Inițial, nici pe site-ul oficial al companiei numele noului director interimar nu a fost indicat.

După mai multe apeluri și solicitări de informații ale ZdG, Natalia Ixari, consiliera pe comunicare a primarului general al capitalei, Ion Ceban, a confirmat că Sergiu Ceban a fost desemnat în funcția de director interimar al Î.M. „Infocom” pe 30 noiembrie, însă a evitat să ne spună de către cine a fost propus în această funcție și în baza căror criterii a fost ales.

„Pe 30 noiembrie a fost numit în funcție. Eu am întrebat despre dispoziție și mi-au spus că probabil ceva au scăpat. Cineva de la cadre a scăpat, dar nu este intenționat. Este o persoană numită pentru o perioadă determinată și face deocamdată interimatul funcției (…). Dar nu poate fi în baza la ce criterii. Este numită o persoană interimară până la organizarea concursului. Fiecare persoană este aleasă după profesionalism”, a declarat Natalia Ixari.

În ultimii ani, s-a dus o luptă intensă pentru preluarea bazei de date a Î.M. „Infocom”, care conține informații despre circa 80% dintre Asociațiile de Coproprietari în Condominiu (ACC) din municipiul Chișinău, fiind una dintre cele mai performante baze de date din R. Moldova.

În anul 2020, fostul director al Î.M. „Infocom” Ion Mărgineanu anunța că i s-a cerut să transmită baza de date a întreprinderii municipale unui SRL, însă a refuzat acest lucru și a demisionat din funcție. Atunci, Mărgineanu nu a oferit detalii despre persoanele care i-au cerut acces la baza de date.

Fostul director al Î.M. „Infocom”: „Situația m-a impus să scriu cerere de demisie”

Fostul director afirmă că baza de date a întreprinderii este una dintre cele mai performante, iar softul acesteia „a fost elaborat de o companie foarte serioasă, însă acum, cineva se folosește și vrea să pună mâna pe ea”.

Î.M. Infocom activează sub forma juridico organizatorică de întreprindere municipală, fondatorul întreprinderii fiind Consiliul Municipal Chişinău (CMC). Patrimoniul întreprinderii constituie proprietate municipală şi este transmis de către fondator întreprinderii cu drept de gestiune economică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: