„Întreruperea gazului, incidente nucleare, creșterea numărului de refugiați”. Sandu anunță riscurile pentru Moldova după „mobilizarea lui Putin”
Full Article 2 minutes read

„Întreruperea gazului, incidente nucleare, creșterea numărului de refugiați”. Sandu anunță riscurile pentru Moldova după „mobilizarea lui Putin”

Membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au discutat la ședința din 24 septembrie despre securitatea din regiune și potențialele consecințe care ar surveni în urma escaladării conflictului din Ucraina, inclusiv a riscului unor incidente nucleare. Anunțul a fost făcut pe 26 septembrie de președinta Maia Sandu, într-un briefing. Șefa statului susține că raportorii au prezentat CSS-ului și categorii de riscuri.

„Creșterea fluxului de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale, și agenți străini pentru provocarea destabilizărilor”, a precizat președinta.

Totodată, CSS a aprobat o serie de recomandări inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planului de acțiuni corespunzător noilor riscuri, monitorizarea riguroasă a situației în regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă. De asemenea, instituțiile responsabile sunt îndemnate să se pregătească pentru un eventual flux sporit de refugiați, aprovizionarea cu resurse energetice alternative în cazuri de urgență și să fie verificate planurile de contingență, în caz de incidente nucleare

„În prezent, riscuri de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situația de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la acest subiect”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 21 septembrie mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. Potrivit lui, Rusia va folosi „toate mijloacele de care dispune”, în cazul unei posibile amenințări a integrității teritoriale a țării. În acest context,  peste 300.000 de rezerviști vor fi moblizați pentru a întări efectivele sale din Ucraina, a spus în aceiași zi ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, susținând că acesta reprezintă doar o mică parte din numărul persoanelor care puteau fi mobilizate în țară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: