Investigație CuSens: Vila de lux de pe malul mării în care a locuit Ilan Șor. Deputatul fugar: „Toți știu că sunt bogat”
Full Article 6 minutes read

Investigație CuSens: Vila de lux de pe malul mării în care a locuit Ilan Șor. Deputatul fugar: „Toți știu că sunt bogat”

Departe de justiția moldovenească, pe malul Mării Mediterane, într-o vilă exclusivistă și somptuoasă – aici și-a găsit refugiul, în ultimii trei ani, deputatul fugar Ilan Șor, tot el liderul Partidului „ȘOR”. Cel puțin asta indică o investigație realizată de portalul „CuSens”, jurnaliștii căruia au investigat zeci de poze și clipuri video postate pe rețelele de socializare de Ilan Șor și familia acestuia. Într-o reacție pe o rețea de socializare, deputatul fugar spune că nu e nici un secret nici că se află în Israel, nici că este bogat. „Jurnalismul de investigație a primit astăzi o palmă „fără sens””, a scris Șor pe pagina lui de Facebook.

Potrivit sursei citate, o analiză mai amănunțită a pozelor și video-urilor postate de Șor și familia acestuia pe rețelele de socializare, scot în evidență, aproape în întregime, o vilă somptuoasă, în care familia Șor s-a fotografiat în ultimii trei ani. Potrivit jurnaliștilor de la „CuSens”, aceasta are cel puțin două etaje, iar în curte – un bazin dreptunghiular, cu terasă din lemn. „Grădina este una generoasă, are mai mulți copaci de măslini, câțiva palmieri, un balansoar și niște trepte distinctive din piatră. Exact din această curte și Ilan Șor a publicat o fotografie, în luna iunie 2022”, arată investigația.

Primele poze din această locuință, interpreta din Rusia Jasmin, care este soția deputatului fugar Ilan Șor, le-a postat în data de 9 iulie 2019, la doar trei săptămâni după ce soțul ei a fugit din țară, traversând, potrivit Procuraturii Generale, ilegal frontiera de stat. Se întâmpla după schimbarea clasei politice de la Chișinău, marcată de căderea regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc. De atunci, deputatul fugar, dat în căutare internațională, a comunicat cu alegătorii săi, dar și cu jurnaliștii, exclusiv online.

Investigație CuSens: Vila de lux de pe malul mării în care a locuit Ilan Șor. Deputatul fugar: „Toți știu că sunt bogat”

cusens.mdUnde, totuși, s-a ascuns Ilan Șor în toată această perioadă?

În această perioadă, în spațiul online au apărut două filmulețe cu Șor într-un mall din orașul de pe malul Mării Mediterane, Netanya, din Israel și la o terasă dintr-un alt oraș, la fel de pe litoral – Herzliya. Și ultimele informații publice, oferite de autoritățile din Republica Moldova, îl localizează pe Ilan Șor în Israel. Portalul reamintește că deputatul moldovean s-a născut, de fapt, la Tel Aviv, prin urmare, este cetățean al Israelului. Jurnaliștii CuSens anunță că au început căutările anume aici, în cartierele cu vile de lux din regiunile unde a fost văzut.

„Deoarece în mai multe poze se vede marea, am ales să analizăm proprietățile de pe litoral, care au în curte bazin dreptunghiular, poziționat perpendicular în raport cu casa. (…) Am examinat vilele atât în imaginile din satelit, cât și în anunțuri imobiliare. După zile de căutări, într-un final, am reușit să identificăm vila în care familia Șor s-a fotografiat în ultimii trei ani. Nu se află nici în Netanya, nici în Herzliya sau Tel Aviv, dar în Caesarea, un oraș cu doar câteva mii de locuitori, dar care impresionează prin lux și opulență”, arată investigația.

Potrivit sursei citate, din informațiile publicate pe un site de booking, aflăm că imobilul are două etaje,  cinci dormitoare și o suprafață de 800 de metri pătrați. Terenul, pe care este amplasat, este de aproape 3000 de metri pătrați și se află la trei minute distanță de plajă. Vila este descrisă ca fiind o „proprietate unică, într-o zonă râvnită, ce oferă un nivel neîntrecut de lux și izolare”. Pozele coincid până în cele mai mici detalii cu cele postate de familia Șor pe rețelele de socializare.

Investigație CuSens: Vila de lux de pe malul mării în care a locuit Ilan Șor. Deputatul fugar: „Toți știu că sunt bogat”

cusens.md

Investigație CuSens: Vila de lux de pe malul mării în care a locuit Ilan Șor. Deputatul fugar: „Toți știu că sunt bogat”

Locuința este una exclusivistă și a început să fie promovată pe rețelele de socializare pentru a fi dată în chirie sau vândută în primele luni ale lui 2019. Proprietarul din acte este o firmă imobiliară din Israel, fondată, la rândul ei, de o altă companie cu sediul în Elveția.

„Într-un schimb de email-uri cu reprezentanții companiei, care deține direct dreptul de proprietate al vilei, suntem informați că, în prezent, aceasta nu se dă în chirie, ci doar se vinde. Iar pe site-urile imobiliare prețul de vânzare este de 45 de milioane de șecheli israelieni noi sau circa 13,2 milioane de euro. Chiria, însă, ar fi de circa trei mii și jumătate de dolari, informație pe care am extras-o de pe aceleași site-uri imobiliare. Care e prețul pe care îl achită familia Șor? Nu știm cu exactitate”, mai scriu jurnaliștii.

***

Israel. La o distanță de circa 50 de km, la nord de Tel-Aviv, pe malul mării Mediterane, se află orașul Caesarea. Regiunea este faimoasă pentru faptul că aici dețin vile luxoase unii dintre cei mai bogați oameni din această țară. Cartierul rezidențial în care se află vila, închiriată de familia Șor, are accesul restricționat.

Jurnalista americană din Israel, Orly Halpern, este cea care, la solicitarea redacției CuSens, a mers la fața locului pentru a vedea proprietatea și cine se află acolo. Când a ajuns în fața vilei, mai întâi a văzut o femeie în curte, iar în scurt timp, un bărbat a ieșit din casă, care s-a prezentat drept șofer. Acesta nu i-a oferit informații despre Ilan Șor, însă un cuplu, care locuiește în vecinătate și tocmai trecea prin preajmă, ne-a spus că dacă nu vedem paza în fața vilei, atunci, cel mai probabil, Ilan Șor nu este pe loc.

Politicianul a venit cu o reacție pe rețelele de socializare, urmare a investigației publicate de portalul CuSens. „Azi a fost publicată investigația despre care v-am spus încă vinerea trecută. Rezumatul acestei așa-numite anchete jurnalistice este următorul: Ilan Șor e în Israel. Pe asta lumea deja o știe. Ilan Șor este bogat. Și pe asta o știu toți. Totuși, oamenii au aflat un secret din această „investigație”. Șor locuiește într-o casă, care are acoperiș, iar în casă sunt tablouri, canapele, un șemineu și uși… din sticlă. Jurnalismul de investigație a primit astăzi o palmă „fără sens”!”, și-a încheiat el mesajul.

Amintim că Ilan Șor este cercetat penal în Republica Moldova în mai multe dosare, majoritatea fiind deschise după ce politicianul a fugit din țară.

Investigația CuSens poate fi citită integral AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: