Investiția de 85 mln EUR într-un un stadion național este rațională? Răspunsul unui deputat PAS
Full Article 3 minutes read

Investiția de 85 mln EUR într-un un stadion național este rațională? Răspunsul unui deputat PAS

Deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian crede că un stadion național în Republica Moldova „va fi o investiție nu doar în sport și performanță, dar și în economie”. Parlamentarul a spus că noi astăzi nu avem un stadion care să poată fi folosit la cel mai înalt nivel. „Dacă o echipă din Republica Moldova ajunge în fazele mai avansate ale unor competiții internaționale, cum ar fi Liga Campionilor, nu o să aibă unde juca”, a menționat deputatul. Totodată, deși a recunoscut că suma investiției în stadion „este una foarte mare”, Marian a spus că nu poate spune acum de unde Moldova va lua bani pentru acest obiectiv. 

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a fost întrebat la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV dacă vede raționamentul investiției într-un stadion național atât de scump.

„Orice țară din regiunea noastră are totuși un stadion național care să corespundă anumitor standarde internaționale. Noi astăzi nu avem un stadion național care să poată fi folosit la cel mai înalt nivel. Și acum da, suma într-adevăr este una foarte mare. În același timp, suma aceasta tot în economie o să se întoarcă. Iarăși este un proiect pe termen lung și el este nevoie pentru a promova performanța, pentru a promova sportul. De exemplu dacă o echipă din Chișinău, din Republica Moldova, ajunge în fazele mai avansate ale unor competiții internaționale cum ar fi Liga Campionilor, ei o să trebuiască să joace nu știu… nu o să aibă unde să joace. Deci, stadioanele pe care le avem noi, în afară de cel de la Tiraspol, nu corespund”, a menționat deputatul.

Întrebat de unde o să luăm bani pentru acest obiectiv, Marian a răspuns: „Nu pot să vă spun acum, pentru că iarăși este un proiect pe termen lung dar așa cum noi finanțăm alte proiecte de mare anvergură cum ar fi linia electrică aeriană Chișinău-Vulcănești sau proiecte de infrastructură a drumurilor pe care le facem… noi am dat în exploatare peste 500 km de drum în ultimul an. Sunt proiecte costisitoare, evident. Sunt multe surse de finanțare, și bugetul de stat, și finanțarea internațională. Aceasta va fi o investiție nu doar în sport și performanță, dar și în economie”.

***

Pe 11 iunie, autoritățile au anunțat că în următorii 5 ani Republica Moldova va avea avea un stadion național, care va găzdui meciurile de fotbal naționale și internaționale. Stadionul va avea până la 25 de mii de locuri pentru spectatori și până la 1800 locuri de parcare. Au fost identificate 5 potențiale terenuri pentru construcția stadionului. Un teren din Stăuceni, de lângă Arena Chișinău, a fost evidențiat ca fiind cel mai potrivit pentru zona construcției. Urmează studiul de fezabilitate, care va identifica locația finală și va arăta cine va gestiona stadionul. Valoarea totală a proiectului este estimată la circa 85 milioane de euro. Suma ar include costuri pentru studiul de fezabilitate, lucrări de proiectare și de construcție, dar și pentru lucrări de amenajări exterioare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: