Investiții de €53,2 mln pentru coridorul feroviar Nord-Sud. Vor fi reparate 128 km
Full Article 2 minutes read

Investiții de €53,2 mln pentru coridorul feroviar Nord-Sud. Vor fi reparate 128 km

Uniunea Europeană va acorda un grant în valoare de €12 milioane, iar Banca Europeană de Investiții (BEI) un credit de €41,2 milioane pentru reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari. Guvernul a aprobat pe 13 decembrie a aprobat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Contractului de finanțare dintre Moldova și BEI. 

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, împrumutul de €41,2 milioane a fost acordat la „condiții avantajoase” și va fi restituit în 30 de ani.

Tronsonul de 128 km care urmează a fi reabilitat asigură legătura feroviară cu mediul industrial situat în nordul și centrul Republicii Moldova, zonele libere economice din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău, precum și exportul, importul și tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. De asemenea, acesta face legătură cu coridorul feroviar Căinari – Cimișlia – Basarabeasca – Giurgiulești, fiind utilizat inclusiv pentru logistica mărfurilor transportate în porturile dunărene și cele de la Marea Neagră.

Implementarea proiectului va aduce mai multe beneficii privind micșorarea duratei curselor feroviare, creșterea cotei de piață a transportului feroviar de mărfuri de mare tonaj și a celui de gabarit, micșorarea sarcinii asupra infrastructurii rutiere, reducerea gradului de uzură a drumurilor și sporirea nivelului de siguranță în traficul rutier”, se arată în comunicatul Executivului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: