Investiții în eficiența energetică. Guvernul va oferi antreprenorilor mici, micro și mijlocii din domeniu fonduri de circa €6,6 mln
Full Article 2 minutes read

Investiții în eficiența energetică. Guvernul va oferi antreprenorilor mici, micro și mijlocii din domeniu fonduri de circa €6,6 mln

Reprezentanții Băncii Gospodarstwa Krajowego (BGK) din Polonia și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova au semnat pe 19 decembrie un acord de împrumut de 5 milioane euro. Împrumutul va fi suplinit de un grant oferit de Uniunea Europeană, în valoare de circa 1,6 milioane euro. Resursele financiare în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro vor fi acordate întreprinderilor micro, mici și mijlocii din Republica Moldova pentru proiecte în domeniul eficienței energetice.

Acordul de împrumut a fost semnat la Guvern. Din parte Republicii Moldova a semnat ministrul Economiei Dumitru Alaiba, iar din partea BGK – directorul excutiv al Diviziei pentru fonduri europene Paweł Chorąży și conducătorul Oficiului business internațional și antreprenoriat Karol Tofil.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Economiei, creditul BGK în valoare de 5 milioane de euro va fi acordat Republicii Moldova pe o perioadă de 7 ani. Acesta va susține Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM), gestionat de ODA, în vederea acordării de împrumuturi  întreprinderilor mici și mijlocii din țară, în condiții avantajoase.

Suportul Uniunii Europene constă în suplinirea împrumutului acordat de BGK, prin intermediul unui grant, care reduce rata dobânzii împrumutului pentru Republica Moldova și a unui grant pentru asistență tehnică, care prevede asistență în completarea cererilor de împrumut sau realizarea auditurilor energetice. Activitățile de asistență tehnică vor fi implementate în colaborare cu Polish Solidarity Fund, unul dintre actorii principali în cooperarea poloneză pentru dezvoltare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: