Iohannis a cerut sprijin pentru Chișinău, la Bruxelles: „Siguranța Moldovei înseamnă siguranța spațiului european”
Full Article 2 minutes read

Iohannis a cerut sprijin pentru Chișinău, la Bruxelles: „Siguranța Moldovei înseamnă siguranța spațiului european”

Președintele României, Klaus Iohannis, solicită, din nou, sprijin european pentru Republica Moldova. Liderul de la Cotroceni consideră că, după Ucraina, țara noastră este „cea mai afectată” de agresiunea Rusiei. „Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european”, a declarat președintele român pe 21 martie, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

„(…) Menținerea sprijinului european rămâne fundamentală și pentru Republica Moldova. Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina, evident. Din vecinătatea noastră, problemele se acumulează mai mult în Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat emis de Președinția de la București.

Președintele României a anunțat că va insista la Summitul de la Bruxelles pe „urgența” acordării de sprijin militar Ucrainei. La fel, Iohannis a declarat că va evidenția faptul că „Republica Moldova traversează o perioadă pre-electorală complexă și se confruntă cu amenințări hibride, chiar fără precedent”.

„Este esențial să o sprijinim. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european”, a precizat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește politica de extindere a Uniunii Europene, liderul de la Cotroceni a anunțat că va susține adoptarea „cât mai curând” a cadrelor de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, precum și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale politice cu ambele state.

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se reunesc pentru două zile, la Bruxelles, pentru a discuta ajutorul militar acordat Kievului. În cadrul summitului ar urma să fie adoptat cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la spațiul comunitar. TVR Moldova scrie că Comisia Europeană va prezenta liderilor statelor membre raportul privind evoluția reformelor din Ucraina și Republica Moldova și, ca urmare a unei evaluări pozitive, va propune adoptarea cadrului de negociere cu cele două state, astfel încât până în vară să poată avea loc primele conferințe interguvernamentale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: