Ion Chicu a demisionat din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Ion Chicu a demisionat din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova

Ion Chicu și-a prezentat demisia din funcția de prim-ministru al țării. Anunțul a fost făcut pe 23 decembrie, după o întrevedere cu președintele în exercițiu, Igor Dodon și speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîi.

Ion Chicu a precizat că poate recurge la acest gest, având în vedere că în ajun, executivul a adoptat mai multe hotărâri necesare pentru buna funcționare a statului.

„Consider că odată cu aprobarea acestor proiecte, mașina statului va putea funcționa. Acum este necesar să ne concentrăm pe dizolvarea parlamentului. Am discutat și am propus de a veni cu propunerea de demisie a prim-ministrului și a guvernului”, a declarat Ion Chicu.

Speaker-ul parlamentului, Zinaida Grecianîi, a precizat că avînd în vedere decizia lui Ion Chicu, ședința extraodinară a legislativului, în cadrul căreia urma să fie dezbătută moțiunea de cenzură, nu va mai avea loc.

Igor Dodon a ținut să precizeze că decizia lui Ion Chicu este una asumată, cu scopul de a declanșa alegeri parlamentare anticipate și nu a fost făcută sub presiunea protestelor.

„Cei care critică își vor aminti de acest guvern ca de unul dintre cele mai profesioniste guverne”, a subliniat Dodon.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat pe 16 decembrie că va depune o moțiune de cenzură asupra activității guvernului Chicu. Anunțul a fost făcut de către deputatul Mihai Popșoi, care a ieșit în fața agricultorilor care protestau în fața clădirii parlamentului. Moțiunea a fost semnată de 34 de deputați.

Este a doua tentativă de a demite guvernului Chicu. În iulie, o moțiune de cenzură a fost depusă de Platforma DA. Aceasta însă a picat. Potrivit legislației, pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar guvernul să fie demis, este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi.

***

Ion Chicu a devenit noul prim-ministru al Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2019, după demiterea cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Acesta a fost învestit cu voturile a 62 de deputați PSRM și PDM (înainte de plecările masive din PDM). Înainte de a prelua funcția de prim-ministru, Ion Chicu a fost consilierul președintelui Igor Dodon.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: