Republica Moldova are un nou prim-ministru. Cine este Ion Chicu
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova are un nou prim-ministru. Cine este Ion Chicu

Ion Chicu este noul prim-ministru al Republicii Moldova. Acesta a fost învestit cu voturile a 62 de deputați PSRM și PDM. Deputații din Blocul ACUM au părăsit sala de ședințe a legislativului în timp ce a fost votat guvernul.

Amintim că Ion Chicu și-a prezentant, astăzi, 14 noiembrie, programul de guvernare și lista noilor miniștri. Cum s-a desfășurat întreaga ședință a parlamentului puteți vedea aici.

Ion Chicu are 47 de ani și până de curând, a fost consilierul președintelui Igor Dodon. Şi-a început cariera la guvern în anul 2005 când a devenit şef de direcție în cadrul Ministerului Economiei.

În perioada 2006 – 2008 a exercitat funcţia de viceministru al Finanțelor. Ulterior, timp de doi ani a fost membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei şi consilier principal de stat al prim-ministrului, de atunci, Zinaida Greceanîi pe domeniile economic și relații externe.

Din 2009 până în 2016 a lucrat la reprezentanța Băncii Mondiale, fiind consultant în domeniul financiar. În ianuarie 2018 a fost desemnat secretar general de stat la Ministerul Finanţelor, în urma reforme guvernamentale. La sfârşitul anului a fost numit ministru în guvernul Filip, după ce funcţia a rămas vacantă odată cu plecarea lui Octavian Armaşu la conducerea Băncii Naţionale.

Din cabinetul de miniștri mai fac parte:

Sergiu Puşcuţa vicepremier, ministrul Finanţelor

Alexandru Flenchea vicepremier pentru Reintegrare

Anatol Usatîi ministrul al Economiei şi Infrastructurii

Pavel Voicu Ministru de Interne

Fadei Nagacevschi ministru al Justiţiei

Aureliu Ciocoi ministru de Externe

Victor Gaiciuc ministru al Apărării

Corneliu Popovici ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării

Viorica Dumbrăveanu ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Ion Perju ministru al Agriculturii

Amintim că președintele Igor Dodon l-a desemnat pe Ion Chicu la funcția de prim-ministru după demiterea guvernului Sandu. Moțiunea de cenzură a fost depusă de PSRM, după inițiativa premierului de asumare a răspunderii în fața parlamentului pentru modificările la legea procuraturii. PSRM a calificat modificările drept anticonstituționale, iar blocul ACUM l-a acuzat pe Igor Dodon că nu dorește un procuror general independent.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: