Ion Chicu solicită anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale. S-a adresat la Curtea de Apel Chișinău
Full Article 2 minutes read

Ion Chicu solicită anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale. S-a adresat la Curtea de Apel Chișinău

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău în care solicită anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. Formațiunea politică consideră că rezultatele scrutinului ar fi fost „viciate” și „fraudate”. Anunțul a fost făcut de Ion Chicu, liderul PDCM și ex-candidatul formațiunii politice la funcția de președinte al țări, în cadrul unei conferințe de presă din 25 octombrie. 

Fac această adresare reieșind din faptul că organul electoral central – Comisia Electorală Centrală, nu a asigurat desfășurarea alegerilor libere și democratice în Republica Moldova, iar rezultatul lor este unul viciat și fraudat. (…) În acest sens, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, pe care am avut onoarea să-l reprezint la aceste alegeri, a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău privind anularea în tot a hotărârii CEC nr. 3130 din 23 octombrie 2024 cu privire la centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 și organizarea celui de-al doilea tur de scrutin”, a declarat Ion Chicu.

Printre încălcările menționate de formațiunea lui Ion Chicu în cererea către instanță se numără neadmiterea reprezentanților împuterniciți ai PDCM la efectuarea și numărare a voturilor în secțiile de vot și neexaminarea sesizărilor cu privire la presupusa utilizare a resurselor administrative de către candidata Maia Sandu în campania electorală și agitație electorală ilegală.

Precizăm că, în urma alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, niciunul dintre cei 11 candidați înscriși în cursa electorală nu a obținut majoritate de voturi. Astfel, pe 3 noiembrie, urmează să aibă loc turul II de scrutin, la care vor concura cei doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS (42,49%) și Alexandr Stoianoglo de la PSRM (25,95%).

În primul tur al alegerilor prezidențiale, Ion Chicu a acumulat 2,06% din sufragii (31 797 voturi).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: