Iran a atacat cu rachete două baze militare americane din Irak. Trump scrie că „totul este bine”
Full Article 3 minutes read

Iran a atacat cu rachete două baze militare americane din Irak. Trump scrie că „totul este bine”

Iranul a declanşat miercuri noaptea, 8 ianuarie, mai multe rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează soldaţi americani, informează Reuters. Deocamdată nu este clar dacă există victime. Președintele Donald Trump a scris că „totul este bine”, iar evaluarea pagubelor este în desfășurare. Pe de altă parte, televiziunea iraniană de stat a anunțat că „80 de teroriști” au fost uciși. 

Televiziunea de stat a Iranului a anunțat că autoritățile au lansat 15 rachete asupra a două baze americane din Irak: Ain al-Assad şi Erbil. Irakul a anunțat că au fost lansate 22 de rachete.

Oficialii iranieni declară că Teheranul nu a dorit un război, iar atacul este un răspuns la moartea generalului Qassem Soleimani, a cărui înmormântare s-a finalizat, aproximativ, la aceeași oră cu lansarea rachetelor. Televiziunea de stat a Iranului a difuzat imagini în care apar oameni care celebrează atacul.

De cealaltă parte, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a scris într-un mesaj pe Twitter că „evaluarea pagubelor şi a victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!”. „Voi face o declaraţie mâine (miercuri) dimineaţă”, a mai scris liderul de la Casa Albă.

Televiziunea de stat a Iranului a anunțat că 80 de „teroriști americani” au fost uciși, iar mai multe elicoptere și echipament militar au fost distruse. Jurnaliștii nu au prezentat, însă, dovezi despre sursa informațiilor.

În context, Agenţia federală a aviaţiei americane (FAA) le-a interzis avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi Golful Persic, scrie AGERPRES.

Cursul petrolului a crescut cu peste 4,5% miercuri dimineaţă la bursele din Asia.

Iran a atacat cu rachete două baze militare americane din Irak. Trump scrie că „totul este bine”

Reuters

Amintim că ieri, 7 ianuarie, parlamentul iranian a adoptat o lege prin care Pentagonul și armata americană sunt calificate drept organizații teroriste. 

Precizăm că relațiile dintre Iran și SUA s-au înrăutățit subit, după ce generalul Qassam Suleimani a murit în data de 3 ianuarie, în urma unui bombardament al SUA, la indicația președintelui Donald Trump.

Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi. Ulterior, Iranul a anunțat că renunță la respectarea acordului nuclear, semnat în 2015 și va continua îmbogățirea uraniului. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: