Iranul a decretat prin lege Pentagonul și armata americană drept organizații teroriste
Full Article 2 minutes read

Iranul a decretat prin lege Pentagonul și armata americană drept organizații teroriste

Parlamentul Iranului a adoptat astăzi, 7 ianuarie, un proiect de lege, prin care armata americană și Pentagonul sunt decretate organizații teroriste, scrie Echo Moskvi, cu trimitere la agenția iraniană Tasnim

Documentul a fost votat în unanimitate, ca răspuns la uciderea generalului iranian, Qassim Suleimani, în timpul unei operațiuni militare coordonate de Pentagon la Bagdad, în data de 3 ianuarie.

Totodată, legea prevede că guvernul de la Teheran va acorda 200 mln de euro forțelor de elită iraniene Quds, al cărui conducător era Suleimani.

Precizăm că generalul Qassam Suleimani a murit în data de 3 ianuarie, în urma unui bombardament al SUA, la indicația președintelui Donald Trump.

Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi. Ulterior, Iranul a anunțat că renunță la respectarea acordului nuclear, semnat în 2015 și va continua îmbogățirea uraniului. 

În contextul tensiunilor dintre Iran și SUA, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune de urgență a consiliului instituției și a îndemnat Iranul să să se abţină de la „noi violenţe şi provocări”, însă a precizat că SUA au acționat pe cont propriu, fără să coodoneze cu aliații decizia de a lansa bombardamentul în care a fost ucis Suleimani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: