NATO cheamă Iranul la calm, însă subliniază că SUA au acționat pe cont propriu
Full Article 2 minutes read

NATO cheamă Iranul la calm, însă subliniază că SUA au acționat pe cont propriu

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a făcut apel către Iran să se abţină de la „noi violenţe şi provocări”, însă a precizat că SUA au acționat pe cont propriu, fără să coodoneze cu aliații decizia de a lansa bombardamentul în care a fost ucis generalul iranian, Qassim Soleimani. Declarațiile au fost făcute la finalul unei reuniuni extraordinare a ambasadorilor NATO pe tema crizei dintre Washington şi Teheran, relatează Euronews, astăzi, 7 ianuarie.

„La reuniunea noastră de astăzi, aliaţii au lansat apeluri la reţinere şi detensionare. Un nou conflict nu ar fi în interesul nimănui, deci Iranul trebuie să se abţină de la noi violenţe şi provocări”, a spus secretarul general al NATO. „Timp de ani de zile aliaţii au exprimat preocupări privind activităţile destabilizatoare ale Iranului în zona Orientului Mijlociu”, a adăugat el.

Totodată, Stoltenberg a precizat că Statele Unite nu au coordonat cu membrii coaliției decizia de a lansa racheta în care a fost ucis generalul iranian Qassim Soleimani.

„Este decizia SUA. Nu este o decizie luată de coaliția globală sau de NATO. Dar aliații sunt îngrijorați din cauza activităților destabilizatoare ale Iranului în regiune”, a precizat Jens Stoltenberg.

De asemenea, Stoltenberg și-a manifestat îngrijorarea cu privire la decizia Iranului de a nu mai respecta restricțiile privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri în 2015.

„Suntem cu toţii de acord că Iranul nu trebuie să dobândească niciodată arma nucleară. Avem preocupări comune privind testele cu rachetă ale Iranului şi suntem uniţi în condamnarea sprijinului Iranului pentru o varietate de grupuri teroriste diferite”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Precizăm că tensiunile dintre Washington și Teheran s-au agravat brusc, săptămâna trecută, după ce, în urma unui atac cu dronă lansat de SUA în apropierea aeroportului din Bagdad, a fost ucis generalul iranian Qassim Soleimani. Pentagonul a declarat că acțiunea a fost „defensivă menită să protejeze personalul american din străinătate”, în timp ce Teheranul a calificat operațiunea drept un „atac terorist” și a promis o „răzbunare cruntă”. În replică, președintele Donald Trump a anunțat că în cazul amenințărilor pentru viața militarilor americani, SUA este pregătită să lanseze atacuri asupra a „52 de ținte” din Iran.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: