Istoria unei locuitoare din Chișinău, care s-a îmbolnăvit din cauza înțepăturii unei căpușe
„Te poate ucide foarte lent și frumos, iar tu nici nu bănuiești"

Despre boala Lyme care, cel mai adesea, este transmisă de căpușe, se vorbește tot mai des în lume. În ultimii câțiva ani, actorii Alec Baldwin, interpreta Avril Lavigne și alte staruri au recunoscut că au fost diagnosticați cu această maladie. Recent, și interpretul Justin Bieber a anunțat despre această infecție. El a spus că boala i-a afectat aspectul și starea sănătății, iar lupta contra ei i-a adus „câțiva ani grei". NM a discutat cu o locuitoare din Chișinău care a fost bolnavă de Lyme (altfel spus – borrelioză) și a aflat, cum e să te tratezi de această infecție în Moldova, cum aceasta afectează calitatea vieții și cât de mari sunt riscurile de a te contamina (spoiler: aproximativ o treime din căpușele din țară sunt purtătoare de borrelioză).
Despre căpușa contagioasă „necontaminată"
Prima mea „întâlnire" cu o căpușă a fost în anul 2011. Mă plimbam cu fiica mea la Grădina Botanică, iar când am venit acasă, am descoperit pe mine ceva „negru". Am început să citesc despre aceasta pe internet, am încercat să înțeleg dacă trebuie s-o ating sau nu. S-a constatat că aceste insecte – căpușele – sunt purtătoare de foarte multe boli, nu doar de borrelioză.

Am îndepărtat-o singuri, foarte atent. Era încă vie. Am dus-o la analiză. S-a constatat că insecta nu era infectată. Oricum, peste două săptămâni, pentru orice eventualitate, am decis să dau niște analize. Și rezultatul pentru borrelioză a fost pozitiv. Formă activă. Chiar dacă eu nu aveam cercuri specifice în jurul înțepăturii, așa cum se întâmplă de obicei. Doar că ganglionii limfatici erau inflamați.
Lyme este cea mai răspândită maladie în Moldova, care se transmite către om de la animale
Lyme este cea mai răspândită maladie în Moldova, care se transmite către om de la animale
Peste 1200
de persoane s-au îmbolnăvit din 2010 până în 2019
În care raioane ale Moldovei sunt cele mai multe căpușe?

„În Moldova, căpușele sunt răspândite peste tot. Prezența și densitatea lor pe un anumit teritoriu depinde de factorii de mediu: vegetație înaltă cu „așternut", unde căpușele pot să se ascundă de soarele arzător și să ierneze, și „gazda" – animale din care căpușele se vor alimenta (rozătoare, câini, pisici, vite cornute mari, oameni)".

Alexandr Morozov, colaborator științific al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei
Despre primele încercări de tratament
Timp de o lună întreagă, am administrat antibiotice. Am urmat tratamentul sub supravegherea unui medic infecționist, pentru că terapeutul meu încă nu se confruntase cu o asemenea maladie. Dna infecționist s-a dovedit a fi minunată. Ea mi-a explicat că borrelioza acționează conform aceluiași principiu ca și sifilisul pe care ea adesea îl tratează: boala distruge celula din interior. Deci, este o boală foarte gravă care, dacă nu este tratată, se termină rău.

În timpul primului tratament cu antibiotice, am fost nevoită să renunț la alăptat. Copilul avea 11 luni. După aceasta, mi s-a spus să aștept o lună și să mai dau o dată analize. Și rezultatul iarăși a fost pozitiv. Din acest moment, timp de trei ani, am urmat tratament cu antibiotice la fiecare jumătate de an.
30-35% din căpușele din Moldova sunt purtătoare de borrelioză
30-35% din căpușele din Moldova sunt purtătoare de borrelioză
Cât de mare este riscul de a te contamina de la o căpușă?

„Căpușele sunt purtătoare de encefalită de căpușă, febră hemoragică, febră tifoidă, anaplasmoză, piroplasmoză. În Moldova, cea mai răspândită este borrelioza sau boala Lyme. Dacă e să vorbim despre ponderea căpușelor contaminate în rândul populației acestor insecte, este o problemă ambiguă. Ponderea căpușelor infectate poate varia de la 5% până șa 85%, în funcție de teritoriu. Căpușele au proprietatea de a forma focare. Dacă mai multe căpușe s-au alimentat dintr-un animal care este purtător de borrelioză, numărul insectelor infectate ar putea fi mare pe un teritoriu mic.

În medie, aproximativ 30-35%, adică o treime din capușele din Moldova, sunt purtătoare de borrelioză. Aceasta însă nu înseamnă că în cazul unei înțepături de căpușă, riscul de a vă îmbolnăvi de borrelioză de căpușă este de 33%. Riscul de transmitere în cazul unei înțepături este de 10-15%. Acest lucru depinde de faza infecției la căpușa care a înțepat, perioada în care aceasta s-a aflat pe corpul omului. În medie, o căpușă se alimentează timp de 2-4 zile. Cu cât mai mult timp se va afla pe corpul unei persoane, cu atât mai multă salivă va elibera și va fi mai mare riscul că borrelioza va pătrunde în sânge și se va dezvolta. Totul mai depinde și de locul în care a fost înțepătura, pentru că în diferite locuri avem un număr diferit de vase sangvine".
Alexandr Morozov, colaborator științific al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei
Despre dezvoltarea bolii și imobilizare
Boala se dezvoltă în mod diferit. În doar o jumătate de an, ea poate transforma persoana contaminată în persoană cu dizabilități. Dar poate s-o distrugă foarte lent și frumos, iar omul nici nu va bănui despre aceasta. Va crede că este răcit ori se simte rău, a contactat un virus oarecare. În realitate, s-a îmbolnăvit grav. Borrelioza afectează articulațiile, provoacă dureri de genunchi, artrite și artroze, poate afecta activitatea inimii.

În timp ce eram bolnavă, am avut artroze. Este foarte neplăcut, sunt dureri, mișcările sunt limitate.

Timp îndelungat, antibioticele nu mă ajutau: oricum, analizele demonstrau că în organism este o infecție. Până în momentul în care mi s-a recomandat să urmez un tratament cu antibiotice și barocameră. După ce-mi făceau o injecție, am stat o oră în barocameră. Datorită acestei proceduri, medicamentul ajungea acolo unde se instalase borrelioza și o distrugea. Abia după aceste proceduri, a venit rezultatul negativ al analizelor.

Câțiva ani după aceasta, analizele demonstrau o formă negativă: adică, boala a fost și organismul a învins-o. Și abia peste șase ani nu mai este nimic, analizele sunt curate.
* Primele manifestări ale bolii Lyme amintesc de simptomele unei răceli: temperatură înaltă, ganglioni limfatici măriți, frisoane, dureri de cap și în tot corpul, oboseală generală.
În stadiile avansate, boala poate provoca sindroame neurologice, poate afecta pielea, poate provoca artrită și boli puternice de articulații. Se răsfrânge negativ asupra sarcinii.
Despre bani și poliță
În toți acei trei ani, am urmat tratament din cont propriu, nimic nu a fost plătit conform poliței. Îmi venise cumva ideea să aștept până voi primi îndreptare pentru analize. Fiecare analiză pe care o făceam mă costa aproximativ 360 de lei. Și aceasta era doar pentru a afla dacă infecția încă este. Și antibioticele și barocamera au fost din contul meu.

Cumpăram antibiotice mult mai curate decât cele care ar fi putut să-mi fie eliberate cu poliță, mai puțin invazive. De fapt, acestea nici nu erau eliberate cu poliță. Când terapeutul nostru poate elibera ceva din ceea ce avem nevoie, ea face acest lucru întotdeauna. Însă polița, cu părere de rău, acoperă doar nivelul minim de necesități. Eu nu voi administra, de exemplu, antibioticele care ar putea să-mi distrugă ficatul, pentru că ele trebuiau administrate o lună întreagă. O singură fiolă, o singură injecție pe zi costa 85-92 de lei, în funcție de farmacie. Barocamera costa aproximativ 100 de lei. Nu-i ieftin deloc. Problema banilor era îngrozitoare.

În afară de antibiotice, trebuia, în mod elementar, să-mi cresc imunitatea. Diete, exerciții – toate acestea nu vor ajuta în combaterea bolii Lyme. Borrelioza este mizerabilă prin faptul că intră în interiorul celulei. Și propria celulă trebuie să fie distrusă și eliminată din organism. De aceea mai trebuie de consumat multă apă minerală de calitate.
Despre cum poate fi evitată boala
Din bolile care sunt transmise de căpușe, doar contra encefalitei este vaccin. Însă peste cinci ani, imunitatea față de înțepături dispare. Și toate pornesc din nou. Deci, în zadar te otrăvești cu vaccinul.

Unica modalitate de a evita pericolul de contaminare e să fie ceea ce s-a făcut mulți ani la rând: curățarea și prelucrarea parcurilor. Dacă acest lucru nu se face, capușele se înmulțesc rapid.
Cum putem lupta contra căpușelor?

În URSS se ducea o luptă aprigă. În orașele mari, inclusiv în Chișinău, parcurile și scuarurile erau prelucrate cu acaricide pentru nimicirea directă a căpușelor. Însă aceasta nu este soluția cea mai eficientă.

Mult mai eficientă ar fi nimicirea căpușelor prin eliminarea „gazdelor" lor. În orașele mari, acestea sunt, de regulă, maidanezii. O altă soluție eficientă ar fi cosirea ierbii. Pentru căpușe este caracteristic tipul de pândă pasiv, de pășune: ele se cațără pe vârful ierbii, își îndreaptă lăbuțele și pur și simplu așteaptă să treacă pe alături un câine, un om, o pisică, pentru a se agăța. Dacă din această ecuație s-a elimina „gazda" și iarba înaltă, numărul căpușelor în Chișinău s-ar micșora de multe ori.
Alexandr Morozov, colaborator științific al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei
Despre tratament în avans
Există practica de a indica antibiotice imediat după înțepătură. Ideea principală este următoarea: borrelioza ajunge în organism și începe să se înmulțească. Dacă persoana contaminată începe imediat să administreze antibiotice, borrelioza nu reușește să se înmulțească. Doar că și aici apare o problemă: încă nu se știe dacă antibioticul va reacționa. Pe mine nu m-au influențat antibioticele de bază. Reiese că în afară de faptul că ai înhățat o infecție, mai și slăbești organismul cu antibiotice. Deși, uneori, rezultatele pot fi bune.

Dacă boala există sau nu, se poate constata cu exactitate doar peste 14 zile după înțepătură. Altfel, ea nu poate fi depistată – concentrația este prea mică. Un semn frecvent îl constituie cercurile de pe piele în jurul înțepăturii. În acest caz, tratamentul trebuie început imediat. Însă la mine, de exemplu, asemenea cercuri nu erau.
Despre copii și căpușe
În fiecare an, după plimbările la Valea Trandafirilor, eu îndepărtez căpușe de pe corpul copilului meu. Odată, ea mi-a adus patru dintr-odată – s-a băgat în tufari după niște pisoiași. De fiecare dată, duceam căpușele pentru analize și rezultatele erau diferite: și pozitive, și negative. Aceasta nu contează. O femeie dintr-un laborator mi-a spus că infecția ar putea fi, de exemplu, pe căpușă și nu în interiorul ei. Iar pentru analiză se iau probe din stomacul insectei, unde infecția ar putea să nu fie. Deci, potrivit analizelor, căpușa ar putea fi curată, iar copilul oricum s-ar putea îmbolnăvi. De aceea, cel mai bine e să răbdați două săptămâni după înțepătură și să dați analize. Dacă apar cercuri în jurul înțepăturii, trebuie să vă adresați imediat medicului. Slavă Domnului, la copilul meu, rezultatele au fost întotdeauna negative. Probabil, are o imunitate mai bună.

Odată am chemat ambulanța. Copilul avea un an și jumătate sau doi. Am găsit pe corpul ei o căpușă, m-am speriat. Cu cât mai repede o îndepărtezi, cu atât mai bine. Am chemat ambulanța. Ne-au certat. Cică, cum așa? Eu le-am spus: „Vă rog, scrieți că refuzați să ne luați și de ce". Spre regretul lor, ne-au dus la spital și copilul a fost curățat. Îmi era teamă că insecta se va mișca, se va rupe cumva și ceva va rămâne în interior. Apoi ne-am învățat singuri să le eliminăm.

Bănuiesc că dacă nu se va schimba nimic, ne vom confrunta încă de multe ori cu aceste insecte.
Despre îngrijorări și atitudinea față de boală
Eu nu am avut și nici nu am cunoștințe bolnave de Lyme. În schimb, înțepăturile de căpușe de la Valea Trandafirilor sunt un lucru atât de obișnuit încât... Copiii sunt înțepați și părinții nu acordă atenție. Inițial, când mi s-au întâmplat toate acestea, soțul meu a început să aibă o atitudine mai serioasă. Iar mai târziu, spunea și el: „Toate mamele sunt atât de calme, le scot și gata. Doar tu alergi și verifici, faci analize, îl împungi pe copilul ăsta nu știu de ce". Însă oamenii sunt diferiți. Pentru că este și o asemenea abordare: va merge – vom avea noroc sau nu prea, iar când nu prea vom avea noroc, atunci vom lupta.

Însă în cazul borreliozei, această tactică este foarte rea. Pentru că în fazele inițiale, această boală se mai tratează cumva. Dacă însă se va instala adânc, atunci va trebui să fie „scoasă" și din inimă, și din articulații și e greu de spus, unde se va mai băga.
De ce numărul celor contaminați cu Lyme devine tot mai mare?

„Anual, în Moldova, se înregistrează aproximativ 100-150 de cazuri de contaminare cu Lyme. În ultimii ani, numărul celor bolnavi de borrelioză este în creștere. De exemplu, în anul 2009, au fost 33 de cazuri, în 2010 – 117, în 2011 – 171. În anul 2018, din cauza înțepăturilor de căpușă, s-au infectat deja 197 de persoane.

Dar trebuie să ținem cont de faptul că creșterea numărului de cazuri de contaminări este provocată și de faptul că oamenii au început să se adreseze mai des la medici, s-au perfecționat metodele de diagnosticare: a fost introdus diagnosticul prin reacția de polimerizare în lanț de înaltă sensibilitate, care permite depistarea borreliozei în sânge. De aceea progresul trebuie apreciat.

În plus, o jumătate din persoanele contaminate trăiesc în Chișinău. Însă aceasta nu înseamnă că în sate sau în orășele sunt mai puține cazuri de contaminare. Pur și simplu la Chișinău este mai bine pusă la punct diagnosticarea, oamenii de aici au mai mulți bani și mai multe posibilități. Mai este și spitalul de boli infecțioase, și clinicile private.

În privința altor maladii transmise de căpușe. Encefalita de căpușă, atât de răspândită la noi, este encefalita de căpușă occidentală sau europeană, care nu este atât de periculoasă pentru oamenii cu imunitate puternică, așa cum este cea estică. Ea este periculoasă doar pentru persoanele cu imunodeficiență. Manifestarea encefalitei de căpușă occidentală seamănă mai mult cu gripa ori răceala. Imunitatea poate combate acest virus în mod independent".

Alexandr Morozov, colaborator științific al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei
Text: Olga Gnatcova
Prezentare: Cristina Demian
Foto: freepik.com
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: