Iulian Muntean, membrul CSM cu dosar penal, vine cu o nouă reacție: „Cred că îmi voi depune cererea de demisie”
Full Article 4 minutes read

Iulian Muntean, membrul CSM cu dosar penal, vine cu o nouă reacție: „Cred că îmi voi depune cererea de demisie”

Membrul proaspăt-numit la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, a venit cu o nouă reacție, după ce ministra Justiției, membrii CSM și reprezentanți ai sistemului de justiției i-au cerut demisia, urmare a scandalului iscat cu privire la dosarul penal în care figurează. Muntean a scris pe o platformă de socializare că analizează opțiunea de a depune cererea de demisie din funcție la Parlament, „pentru a nu compromite activitatea CSM”. Totuși, o decizie, spune Muntean, încă nu a fost luată.  

Muntean a răspuns public pe 22 septembrie la mai multe acuzații, lansate în spațiul public, după ce pe 20 septembrie a devenit cunoscut faptul că figurează într-un dosar penal pornit în 2018. Membrul CSM susține că a depus cazierul judiciar curat atunci când a candidat pentru funcția de membru în CSM. „Alte declarații nu am depus” – a precizat el.

În ceea ce privește chestionarul privind integritatea etică, Muntean susține că completarea acestuia este voluntară. Chiar și așa, el spune că l-a completat și chiar  a semnat și a dat explicit acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, „neavând nimic de ascuns”.

„La întrebarea nr.1. „Ați fost vreodată parte la vreo cauză civilă, contravențională sau penală?” din Chestionar, răspunsul dat de mine a fost DA, cu indicarea tuturor cauzelor existente și care se regăseau în baze de date. Despre cazul în cauză, am fost informat de către avocat că a fost clasat și nu trebuie menționat nicăieri. Cazul trebuie uitat”, a precizat Iulian Muntean.

Membrul CSM susține că nu știe cum a fost verificat sau dacă a fost sau nu favorizat de Comisia Pre-Vetting, dar lasă să se înțeleagă că acest lucru este puțin probabil, ținând cont de faptul că a fost supus la: 4 runde de întrebări, 19 întrebări, 70 de sub-întrebări, 48 de solicitări de acte suplimentare și peste 110 de documente confirmatoare expediate. „Presupune oare favoritism? Nu cred”, a precizat el.

Muntean a respins informațiile potrivit cărora ar fi fost membru de partid. Potrivit lui, nu a fost și nu este la moment membrul niciunui partid politic. În context, el a declarat că analizează opțiunea de a-și depune mandatul.

„Pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului”.

Pe  20 septembrie, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Iulian Muntean, membru actual al CSM, este implicat într-o investigație penală, conform articolului 324 din Codul Penal. Informația a fost confirmată pentru NM de Procuratura Anticorupție. La câteva ore distanță, în aceeași zi, informația a fost confirmată și de Iulian Muntean. Magistratul nu a negat faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit.

Cazul proaspătului magistrat de la CSM, care a fost înaintat în funcție de Parlament, susținut de PAS și care a primit undă verde din partea Comisiei de pre-Vetting, deși avea dosar penal pe rol, a stârnit un val de reacții în societate. Detalii – AICI 

De menționat în acest context că demisia lui Muntean a fost cerută, pe 22 septembrie, de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și de Consiliul Superior al Magistraturii. Anterior, într-o reacție, Iulian Muntean a spus că dosarul penal i-ar fi fost „fabricat” de regimul Plahotniuc pentru a-l intimida. Mai mult, membrul CSM a declarat că nu intenționează să demisioneze din funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: