Jānis Mažeiks îl va înlocui pe Peter Michalko în funcția de șef al Delegației UE în Moldova. Ce știm despre el?
Full Article 2 minutes read

Jānis Mažeiks îl va înlocui pe Peter Michalko în funcția de șef al Delegației UE în Moldova. Ce știm despre el?

Jānis Mažeiks va prelua funcția de șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Potrivit surselor NM, acesta îl va înlocui pe actualul ambasador al UE, Peter Michalko.

Jānis Mažeiks este un diplomat leton, membru permanent al Letoniei la ONU din 3 septembrie 2013. Acesta este politolog de profesie, magistru în drepturile omului și democrație.

Și-a început cariera diplomatică în 1995, în cadrul Direcției relații letono-ruse. Ulterior, a fost promovat în funcția de șef al Departamentului probleme umanitare din cadrul Ministerului leton de Externe. S-a implicat activ în procesul de aderare al Letoniei la UE. Între anii 2002-2005 a fost reprezentant permanent al țării sale în cadrul Consiliului Europei. Între anii 2006-2007 a fost consilier prezidențial pentru politică externă.

În 2006 a participat la organizarea Summitului NATO la Riga.

Jānis Mažeiks a fost ambasadorul permanent al Letoniei la ONU și în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (2007-2011).  Ulterior, a preluat funcția de responsabil pentru relații bilaterale și economice cu țările neeuropene din cadrul MAE-ului leton. În 2013 a fost numit în funcția de reprezentant permanent la ONU.

Acesta vorbește limbile: letonă, engleză, rusă, franceză și daneză. Este căsătorit și are trei copii.

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a refuzat să comenteze informația privind numirea noului șef al Delegației Uniunii Europene și informează instituțiile mass-media că „în conformitate cu uzanțele diplomatice, anunțul cu privire la numirea șefilor de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova este realizat la momentul oportun de către statul/organizația reprezentat/ă”.

Am încercat să obținem o reacție din partea Delegației UE la Chișinău, însă nu am primit un răspuns.

***

Mandatul lui Peter Michalko în funcția de ambasador al UE în Moldova expiră în august.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: