Facebook/Maia Sandu

Justiție, infrastructură, educație… Cum va fi distribuită suma de €600 mln oferită de Comisia Europeană (VIDEO)

Președinta țării Maia Sandu și directorul general adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocieri  a Comisiei Europene Katarina Mathernova au susținut pe 4 iunie o conferință de presă. Oficialii au prezentat detalii ale planului de redresare economică aprobat de Uniunea Europeană pentru  Moldova.

Reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că Republica Moldova este singurul stat din Parteneriatul de Vecinătate care beneficiază de acest plan de redresare.

„Planul a fost inspirat de vizita Dvs personală în ianuarie la Bruxelles, care a fost o vizită de succes, urmată de vizita președintelui Consiliului European la Chișinău în februarie. A fost inspirat de către dorința Dvs de reforme și de a reclădi Moldova. (…) Suntem alături de Moldova, iar acest plan va fi implementat cu succes dacă va exista un guvern și un parlament care vor susține reformele”, a menționat Mathernova.

Documentul se bazează pe cinci piloni:

  • Circa 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea corectă a banilor publici;
  • Al doilea pilon prevede susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile noastre (sunt planificate în jur de 100 de milioane de euro);
  • Al treilea pilon prevede investiții în infrastructură ( 230 de milioane de euro). În cadrul acestuia sunt prevăzute și măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă;
  • Pilonul patru presupune sprijin pentru educație (sunt planificate 25 de milioane de euro);
  • Pilonul cinci ține de reformarea justiției, de combaterea corupției, de consolidarea capacității instituțiilor statului (în acest sens sunt planificate 25 de milioane de euro).

Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru asistența oferită de Comisia Europeană și a dat asigurări că acești bani urmează să fie folosiți în interesul cetățenilor.

„Aceste resurse pe care le oferă Uniunea Europeană vor fi folosite și vor avea rezultate bune dacă va exista efort din partea instituțiilor statului ca aceste rezultate să fie obținute. Repet: reforma justiției, lupta împotriva corupției sunt principalele așteptări pe care le are Uniunea Europeană în raport cu noi. Și acestea sunt și principalele așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Maia Sandu.

Planul de relansare economică în mărime de 600 mln de euro pentru Republica Moldova a fost anunțat de către Comisia Europeană pe 2 iunie și este prevăzut pentru o perioadă de trei ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: