Kommersant: Noul ambasador al Moldovei în Rusia ar putea deveni un deputat PSRM
Full Article 2 minutes read

Kommersant: Noul ambasador al Moldovei în Rusia ar putea deveni un deputat PSRM

Președintele în exercițiu Igor Dodon ar urma să îl numească pe deputatul socialist Vladimir Golovatiuc în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Rusia, în locul lui Andrei Neguța. Cel puțin asta susține publicația rusă Kommersant, care face trimitere la surse proprii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, dar și la surse diplomatice de la Moscova. NM a solicitat un comentariu din partea președinției, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Jurnalistul Vladimir Soloviov scrie că documentul privind revocarea din funcția a ambasadorului Andrei Neguța urmează să fie semnat astăzi, 11 decembrie, de către ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi. Mai mult, s-ar fi încercat demiterea lui Neguța îndată după rezultatele alegerilor prezidențiale.

„Echipa lui Igor Dodon și însuși președintele au rămas extrem de nemulțumiți de felul cum misiunea diplomatică a organizat scrutinul. Prezența la cele 17 secții de votare deschise în Federația Rusă, într-adevăr, a fost dezastruoasă. Cu toate că, în Rusia, locuiesc, potrivit diferitor estimări, de la jumătate de milion la un milion de cetățeni ai Moldovei. În turul II, decisiv, aici au votat doar 14,1 mii de oameni”, se arată în articol.

Kommersant scrie că, imediat după scrutin și deci înainte de povestea cu contrabanda cu anabolizante, președintele Igor Dodon ar fi inițiat procedura de revocare a lui Andrei Neguța și ar fi plănuit înlocuirea acestuia cu consilierul său – Serghei Mișin. Ulterior, șeful statului s-ar fi răzgândit, inclusiv din nedorința de a „complica relațiile cu Maia Sandu”.

Jurnalistul menționează că, în prezent, deputatul socialist Vladimir Golovatiuc este candidatul președintelui Dodon la funcția de ambasador al Moldovei în Rusia. Mai mult, Igor Dodon s-ar fi adresat personal lui Dmitrii Kozak pentru a grăbi formalitățile, astfel încât noul ambasador să fie numit în funcție înaite de 24 decembrie, ziua învestirii Maiei Sandu.

NM a încercat să obțină un comentariu de la purtătoarea de cuvânt a președinției, Carmena Sterpu, însă deocamdată nu am primit un răspuns. Ulterior, Igor Dodon a confirmat informația în cadrul emisiunii „Președintele Igor Dodon răspunde”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: