Kosovo amână temporar intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia, în contextul tensiunilor. Decizia, salutată de Borrell
Full Article 2 minutes read

Kosovo amână temporar intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia, în contextul tensiunilor. Decizia, salutată de Borrell

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul țării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliției, notează AFP, citat de Agerpres. Amânarea a fost anunțată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata șederii în țară.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuțe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuțele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârșitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaște independența fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere același lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăiește o minoritate sârbă.

Poliția kosovară a declarat că a fost ținta unor focuri de armă, fără să se înregistreze răniți, şi au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia.

Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulației.

În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca „toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mișcare restabilită” luni.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei într-un tweet duminică seară, lansând un apel la „ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: