Kremlinul se arată gata să pună capăt războiului, dacă Ucraina va îndeplini trei condiții
Full Article 2 minutes read

Kremlinul se arată gata să pună capăt războiului, dacă Ucraina va îndeplini trei condiții

Ucraina trebuie să adopte o nouă Constituție, să recunoască Crimeea ca aparținând Rusiei, iar teritoriile separatiste „DNR” și „LNR” – drept teritorii independente. În acest caz, Kremlinul este gata să înceteze „momentan” acțiunile militare. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale de la Moscova, Dmitri Peskov, în cadrul unui interviu pentru Reuters.

Peskov a declarat că Ucraina cunoaște condițiile pentru încetarea acțiunilor militare: „Li s-a spus că totul poate fi oprit într-o secundă”, a declarat Peskov.

În ceea ce privește adoptarea unei Constituții noi, Peskov a precizat că aceasta trebuie să stipuleze că Ucraina refuză să adere la „oricare blocuri”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat că acțiunile din Ucraina au scopul „demilitarizării”. Peskov a mai spus că dacă partea ucraineană va înceta acțiunile de luptă, „nimeni nu va trage”.

În același timp șeful Bellingcat Christo Grozev a scris, citând propriile surse, apropiate procesului de negocieri, că Rusia a pus Ucrainei încă o condiție, pe lângă cele menționate de Peskov, și anume numirea lui Iurii Boiko (deputat al Radei Supreme, ex-vicepremier) în calitate de prim-ministru al Ucrainei. Președintele Vladimir Zelenski ar fi refuzat categoric pretențiile Moscovei.

***

Pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina.

Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile. De atunci, în Republica Moldova au ajuns circa 250 de mii de refugiați ucraineni. Circa 100 de mii au rămas temporar în țara noastră. Pentru informații despre condițiile de intrare în Republica Moldova, linia verde pentru refugiați, dar și alte subiecte importante la acest subiect accesați pagina oficială a Guvernului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: