„L-ați folosit pentru a decapita PG”. Musteață și Plămădeală, numiți judecători la CSJ, în pofida criticilor opoziției
Full Article 2 minutes read

„L-ați folosit pentru a decapita PG”. Musteață și Plămădeală, numiți judecători la CSJ, în pofida criticilor opoziției

Ghenadie Plămădeală  și Dorel Musteață au fost numiți în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani. În ședința plenară din 4 noiembrie, au fost aprobate două proiecte de hotărâre în acest sens, care intră în vigoare la data adoptării. Opoziția legislativă nu a susținut candidaturile.

În favoarea numirii lui Dorel Musteață, care deține funcția de președinte interimar a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au votat 52 de deputați ai PAS. 22 de deputați ai fracțiunii BCS au votat împotrivă, iar 3 deputați „ȘOR” și 3 deputați BCS s-au abținut.

Deputatul socialist Vasile Bolea a criticat faptul că Dorel Musteață a fost înaintat în funcția de judecător al CSJ, având în vedere că propunerea a fost făcută în iulie 2018.

„L-ați folosit pe dl Musteață în „razborka” la Procuratura Generală, ați avut nevoie de el la Consiliul Superior al Procurorilor pentru a „decapita” Procuratura Generală și astăzi v-ați amintit că acum trei ani a participat la un concurs, fiind membru CSM, pentru a deveni judecător la CSJ, cunoașteți că imediat, peste vreo 2 luni, a intrat în vigoarea legea care interzice membrilor CSM participarea la aceste concursuri”, a declarat Bolea.

În replică, deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, a argumentat: „Comisia juridică nu a ridicat hotărârea CSM din anul 2018 pentru a o examina. În adresa parlamentului a venit o solicitare din partea CSM, pentru a examina hotărârile și a se expune asupa hotărârilor CSM din 2018 și 2020, cu privire la numirea în funcție a unor jduecători. Și asta pentru că Parlamentul de legislatura anterioară nu s-a expus și a procedat abuziv”.

Candidatura lui Ghenadie Plămădeală a fost susținută cu votul a 55 de deputați.

Plenului Parlamentului a fost propusă și candidatura Oxanei Robu în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Potrivit legislației, promovarea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție se aprobă de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: