Colaj NM

„L-ați folosit pentru a decapita PG”. Musteață și Plămădeală, numiți judecători la CSJ, în pofida criticilor opoziției

Ghenadie Plămădeală  și Dorel Musteață au fost numiți în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani. În ședința plenară din 4 noiembrie, au fost aprobate două proiecte de hotărâre în acest sens, care intră în vigoare la data adoptării. Opoziția legislativă nu a susținut candidaturile.

În favoarea numirii lui Dorel Musteață, care deține funcția de președinte interimar a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au votat 52 de deputați ai PAS. 22 de deputați ai fracțiunii BCS au votat împotrivă, iar 3 deputați „ȘOR” și 3 deputați BCS s-au abținut.

Deputatul socialist Vasile Bolea a criticat faptul că Dorel Musteață a fost înaintat în funcția de judecător al CSJ, având în vedere că propunerea a fost făcută în iulie 2018.

„L-ați folosit pe dl Musteață în „razborka” la Procuratura Generală, ați avut nevoie de el la Consiliul Superior al Procurorilor pentru a „decapita” Procuratura Generală și astăzi v-ați amintit că acum trei ani a participat la un concurs, fiind membru CSM, pentru a deveni judecător la CSJ, cunoașteți că imediat, peste vreo 2 luni, a intrat în vigoarea legea care interzice membrilor CSM participarea la aceste concursuri”, a declarat Bolea.

În replică, deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, a argumentat: „Comisia juridică nu a ridicat hotărârea CSM din anul 2018 pentru a o examina. În adresa parlamentului a venit o solicitare din partea CSM, pentru a examina hotărârile și a se expune asupa hotărârilor CSM din 2018 și 2020, cu privire la numirea în funcție a unor jduecători. Și asta pentru că Parlamentul de legislatura anterioară nu s-a expus și a procedat abuziv”.

Candidatura lui Ghenadie Plămădeală a fost susținută cu votul a 55 de deputați.

Plenului Parlamentului a fost propusă și candidatura Oxanei Robu în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Potrivit legislației, promovarea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție se aprobă de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: