DOC La Chișinău vin 8 președinți de Parlament din Europa. Întrunirile publice, limitate în 13 locații
Full Article 3 minutes read

DOC La Chișinău vin 8 președinți de Parlament din Europa. Întrunirile publice, limitate în 13 locații

Președinții de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice (NB8) efectuează pe 31 mai o vizită oficială comună în Republica Moldova. Vizita are loc la inițiativa șefului Legislativului Igor Grosu. Din motive de siguranță, a fost limitat temporar accesul public în unele regiuni ale capitalei.

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui marți, 31 mai curent, reuniunea preşedinţilor de Parlament din Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia.  La ora 10:30, oficialii vor face declarații de presă împreună cu speakerul Igor Grosu.

După discuțiile cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cele 8 delegații vor avea întrevederi cu președinții fracțiunilor parlamentare. Ulterior, șefii de Parlament vor susține o conferință de presă comună.

Agenda vizitei în Republica Moldova a președinților de Parlament din cadrul NB8 include și o întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița, precum și discuții cu reprezentanții societății civile. De asemenea, demnitarii vor vizita Centrul de plasament temporar pentru refugiați de la Centrul Internațional de Expoziții ”Moldexpo”.

”Nord-Baltic 8” (NB8) este un format regional de cooperare, care întrunește opt state: Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia. În arealul competențelor forului intră problemele regionale și internaționale de actualitate.

Măsuri speciale în legătură cu vizita oficialilor europeni

În perioada 31 mai – 1 iunie, peste 150 de polițiști vor activa zilnic pe străzile din capitală pentru fluidizarea traficului și creșterea gradului de siguranță rutieră. În timpul deplasării delegației, circulația rutieră va fi restricționată pe traseele de deplasare și redirecționată pe străzile adiacente acestora, iar la intersecțiile din capitală va fi prezent câte un echipaj de patrulare, pentru prevenirea şi contracararea posibilelor încălcări ale ordinii de drept.

În context, Poliția solicită șoferilor ca în această perioadă, să evite pe cât posibil centrul capitalei și să manifeste toleranță față de deplasarea delegației, să respecte regulile de circulație şi semnalele impuse de agenții de circulație pentru a evita eventualele ambuteiaje.

Totodată, conducătorii auto sunt îndemnați să nu blocheze intersecțiile și să evite oprirea sau staționarea în locuri interzise.

Conducerea Primăriei Chișinău a semnat o dispoziție, prin care se declară limitat accesul persoanelor pentru desfășurarea întrunirilor, manifestărilor în masă, lucrărilor de reparație a drumurilor și defrișare a arborilor în următoarele locații:

– Piața Marii Adunări Naționale (acces liber din 1 iunie, după ora 14:00);

– Grădina Publică „Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt” (acces liber din 1 iunie);

– Scuarul Catedralei Mitropolitane (acces liber din 1 iunie);

– Str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni, în perimetrul str. Mitropolit Dosoftei – str. București;

– Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul str. Mitropolit Dosoftei – str. București;

– Str. Veronica Micle, în perimetrul Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – str. A. Pușkin;

– Str. Vlaicu Pârcălab, în perimetrul str. Columna – București;

– Str. Sfatul Țării, în perimetrul str. Mitropolit Dosoftei – str. București;

– Str. Maria Ciubotari, în perimetrul str. Mitropolit Dosoftei – str. București;

– Str. 31 august 1989, în perimetrul str. Sfatul Țării – A. Pușkin;

– Str. Nicolae Iorga, în perimetrul str. 31 august 1989 – str. București;

– Str. Mitropolit Varlaam, în perimetrul str. A. Pușkin – M. Eminescu;

– Str. A. Pușkin, în perimetrul str. Mitropolit Varlaam – str. București.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: