La Ciocana va fi construită o închisoare cu peste 1000 de locuri pentru deținuți
Full Article 2 minutes read

La Ciocana va fi construită o închisoare cu peste 1000 de locuri pentru deținuți

În sectorul Ciocana al capitalei va fi construită o închisoare, cu peste o mie de locuri pentru deținuți. Declarația a fost făcută de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-un interviu pentru NewsMaker. Oficiala susține că noua închisoare, care ar urma să înlocuiască vechiul penitenciar nr.13 din centrul capitalei, va fi dată în exploatare peste patru ani, adică în 2028. Proiectul va fi realizat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS).

Planurile de construire a unui nou penitenciar la Chișinău au fost anunțate încă din 2016, dar închisoarea nu a fost construită niciodată. Potrivit ministrei Justiției, construcția a fost blocată din diverse motive: de la lipsa unui management și implementare eficace până la criza energetică și pandemie, precum și o creștere semnificativă a prețurilor după 2021-2022.

„Anul trecut, echipa Ministerului Justiției, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a făcut eforturi enorme pentru a revizui proiectul de construcție și a reduce scara de la 1.560 la 1.050 de locuri”, a declarat oficiala.

Ministra susține că Moldova a ajuns la un acord cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect, care a acceptat să preia construcția noii închisori. UNOPS a elaborat deja un plan detaliat și un program de lucru, iar construcția este planificată să fie încheiată în trei ani – până în 2028, noua închisoare ar trebui să fie gata de funcționare. Acesta va fi amplasată pe strada Uzinelor 251 din sectorul Ciocana.

Citiți mai multe despre ce schimbări așteaptă sistemul penitenciar din Moldova și despre cum intenționează statul să combată subcultura penitenciarului AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: