„La comanda lui Dodon sunt gata să dea foc la țară”. PAS nu recunoaște votarea politicii bugetar fiscală în prima lectură
Full Article 3 minutes read

„La comanda lui Dodon sunt gata să dea foc la țară”. PAS nu recunoaște votarea politicii bugetar fiscală în prima lectură

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu recunoaște votarea în prima lectură a celor trei legi privind politica fiscală. În cadrul unui briefing de presă, deputații Igor Grosu și Sergiu Litvinenco au declarat că ceea ce fac socialiștii contravine Regulamentului Parlamentului și a Constituției.

„După două tentative de a relua ședința, în loc să o închidă și să revenim în ședința Biroului permanent al parlamentului, unde să luăm o decizie care proiecte se întorc la guvern și care să fie scoase de pe ordinea de zi, proiecte introduse ieri și înregistrate pe data de 1 și azi ajunse deja pe agenda parlamentului… Faptul că se opun vorbește că sunt porniți pe destabilizarea situației”, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Colegul său de fracțiune, Sergiu Litvinenco, a declarat că sunt încălcate procedurile parlamentare: „Faptul că ei încearcă să treacă proiecte în acest mod contravine Regulamentului Parlamentului și Constituției, mai ales în contextul unei recente hotărâri a Curții Constituționale. Am văzut că un personaj care este vicepreședintele parlamentului este disperat, se vede că le fuge pământul de sub picioare și la comanda lui Dodon sunt gata să dea foc la țară ca să-și salveze schemele corupționale”.

Litvinenco a mai declarat că cele trei proiecte de legi nu au fost votate, iar „în Codul Penal sunt multe articole și vor trebui să răspundă pentru încălcarea flagrantă a procedurilor parlamentare”.

De cealaltă parte, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a declarat că cele trei proiecte de legi au fost adoptate și urmează să fie adoptat și cel privind bugetul în medicină.

„Doamna Sandu, situația a ieșit de sub control. Distrugerea bunurilor publice este departe de un comportament adecvat, civilizat și legal. Mai există legi în această țară. Noi am urmărit Guvernul din care ați făcut parte, am urmărit alianțele din care ați făcut parte, am protestat, dar nu ne-am permis să rupem vreun microfon și să distrugem bunul public. Noi am reușit să votăm, cu acceptul dl Pușcuță, în prima lectură, Politica bugetar-fiscală. Același lucru cu Bugetul public pentru anul 2021, la fel și Bugetul social. Ne-a rămas doar bugetul în medicină. Noi trebuie să votăm Bugetul în medicină”, a precizat Bătrîncea.

***

PSRM și Platoforma „Pentru Moldova” au votat în primă lectură cele trei proiecte de legi care vizează politicile bugetar-fiscale, fără audierea ministrului Finanțelor și fără runda de întrebări-răspunsuri. Drept reacție, deputații din Platforma DA și PAS l-au alungat cu forța pe socialistul Vlad Bătrîncea de la tribuna de vicepreședinte al parlamentului.

Ulterior, conducerea legislativului a anunțat pauză timp de două ore.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: