Laundromat: statul, obligat să achite 850 mii lei unui judecător vizat în dosar 
Full Article 2 minutes read

Laundromat: statul, obligat să achite 850 mii lei unui judecător vizat în dosar 

Unul dintre magistrații vizați în cunoscutul dosar Laundromat, Serghei Popovici, ar putea primi despăgubiri de 850 de mii de lei de la stat după ce a fost scos de sub urmărire penală pe capătul de acuzare privind complicitate la spălare de bani, scrie TV8. Judecătorul a câștigat procesul civil intentat împotriva Ministerului Justiției, privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale procurorilor. La 4 aprilie curent, Judecătoria Chișinău a obligat statul să-i achite lui Popovici 850 mii lei. Decizia instanței nu a fost făcută publică, a evidențiat sursa. 

La 4 aprilie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a obligat statul să-i achite judecătorului Serghei Popovici 850 de mii de lei. Deocamdată, potrivit sursei, aceasta este cea mai mare sumă dictată drept despăgubire pentru un judecător cercetat penal anterior.

Serghei Popovici este magistrat la Judecătoria Comrat. În 2016, Popovici, împreună cu alți 14 judecători implicați în Laundromat rusesc au fost arestați. Erau învinuiți de complicitate la spălarea a 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia. În 2020, în perioada în care Procuratura Generală era condusă de Alexandr Stoianoglo, procurora anticorupție Mirandolina Sușițcaia a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe toți judecătorii anchetați pentru complicitate în Laundromat. Anume această decizie a fost declanșatorul pentru cererile depuse de Popovici și alți colegi ai săi de restabilire în sistem. Ulterior, judecătorii au mers în instanță și au cerut despăgubiri de milioane de la stat, pentru că au fost anchetați pe nedrept.

Se menționează că aceasta nu este singura victorie a judecătorului Popovici. În ianuarie 2023, judecătorii au obligat statul să-i achite și salariul ratat în perioada în care a fost suspendat din funcție de 1 milion și 200 de mii de lei. Ministerul Justiției a contestat decizia la Curtea de Apel. Serghei Popovici a fost despăgubit de instanță, chiar dacă este încă judecat pe un alt dosar legat de Laundromat. Este învinuit de pronunțarea unor decizii contrare legii, prin care a legalizat 1,2 miliarde de dolari în cadrul schemei Laundromat pusă la cale de Veaceslav Platon. Dosarul se află de 7 ani pe masa judecătorilor și se apropie de final. Pentru sursa citată, Popovici a dat asigurări că este nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: