Lavrov: SUA nu permit crearea unei coaliții Sandu-Dodon în Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Lavrov: SUA nu permit crearea unei coaliții Sandu-Dodon în Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov susține că SUA ar încerca să provoace un nou „absces” în spațiul post-sovietic și ar împiedica formarea unei noi „coaliții Dodon-Sandu”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru jurnaliștii de la Sputnik, «Комсомольская правда» și «Говорит Москва» miercuri, 14 octombrie.

Printre direcțiile posibile de colaborare dintre Rusia și SUA ar fi reglementarea transnistreană. Șeful diplomației ruse a amintit de progresele înregistrate în formatul „5+2”, însă a subliniat că acest mecanism nu funcționează și a dat vina pe SUA pentru acest eșec.

„Din păcate, acest mecanism nu funcționează în primul rând din cauza că în acest caz americanii încearcă să treacă totul sub propriul control și să facă din Moldova un nou „absces” în spațiul post-sovietic. Să nu admită formarea coaliției care a fost creată cu ceva timp în urmă dintre doamna Sandu și Dodon și a Partidului Socialiștilor, pentru ca ea niciodată să nu aibă loc în realitate. Și pentru ca forțele pro-occidentale să obțină o victorie clară”, a punctat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a atras atenția asupra faptului că Statele Unite „nu mai pot rezolva nicio problemă de pe agenda internațională de una singură”.

„Ei mai încearcă să facă acest lucru. Este o inerție care încetul cu încetul se stinge. Și încearcă să o facă în primul rând în statele din spațiul post-sovietic, unde promovează fățiș o agendă antirusească. Încearcă să direcționeze procesele de dezvoltare a statelor în direcția care le convine, și în Asia Centrală, și în Ucraina, și în Caucaz, dar și în Moldova, cum am menționat mai sus. Noi trebuie să ne opunem acestui lucru”, a subliniat Lavrov.

Amintim că, în același interviu, Serghei Lavrov a acuzat SUA că s-ar implica în procesul electoral din Moldova prin intermediul ambasadorului american Dereck Hogan.

Anterior, în cadrul unui interviu pentru NM, ambasadorul SUA Dereck Hogan a declarat că Washingtonul nu joacă niciun rol în procesul electoral din Republica Moldova, însă punctul vulnerabil al scrutinului prezidențial din 1 noiembrie este utilizarea abuzivă a resurselor administrative. Diplomatul a precizat că SUA sunt pregătite să colaboreze cu oricare dintre candidații care vor învinge în cadrul scrutinului, iar informațiile privind o posibilă susținere a eventualelor proteste, sunt știri false.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: