„La fel fac acum în Moldova, apropo”. Lavrov, despre „influența” SUA în procesul electoral din alte țări
Full Article 2 minutes read

„La fel fac acum în Moldova, apropo”. Lavrov, despre „influența” SUA în procesul electoral din alte țări

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, susține că Moscova monitorizează situația în toate țările din vecinătate, în special în statele cu care are relații de parteneriat. Cu toate acestea, șeful diplomației ruse a criticat atitudinea oficialilor americani, care potivit acestuia, ar încerca să influențeze procesul electoral din alte țări, inclusiv din Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu publicat pe 14 octombrie.

„Consider că trebuie să vedem tabloul de ansamblu pe toate direcțiile din apropierea Federației Ruse, în special în statele-partenere. Nu trebuie să ne comportăm ca americanii, de exemplu. Ei se comportă dur, lipsit de politețe și inacceptabil, deși încearcă să îi învețe pe ceilalți cum să respecte dreptul fiecărei țări de a-și decide soarta. Ei acest drept încearcă să îl formeze prin ambasadele lor, așa cum a fost la Kiev, în timpul a două „maidane” (…). La fel fac acum în Moldova, apropo. Vedem asta chiar și prin declarațiile publice ale ambasadorului american”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Anterior, în cadrul unui interviu pentru NM, ambasadorul SUA Dereck Hogan a declarat că Washingtonul nu joacă niciun rol în procesul electoral din Republica Moldova, însă punctul vulnerabil al scrutinului prezidențial din 1 noiembrie este utilizarea abuzivă a resurselor administrative. Diplomatul a precizat că SUA sunt pregătite să colaboreze cu oricare dintre candidații care vor învinge în cadrul scrutinului, iar informațiile privind o posibilă susținere a eventualelor proteste, sunt știri false.

Recent, într-un interviu pentru agenția RIA Novosti, președintele Igor Dodon nu a exclus că după scrutin ar putea avea loc proteste, însă în opinia sa, manifestări de amploare pot avea loc doar cu susținerea „unor jucători din exterior”. Anterior, el a afirmat că va chema oamenii la protest numai în cazul în care va trebui apărată „victoria președintelui Igor Dodon”.

NM a solicitat un comentariu de la reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău pe marginea declarațiilor lui Serghei Lavrov, însă deocamdată, nu am primit un răspuns.

Интервью Министра иностранных дел Российской Федерации С.В.Лаврова радиостанциям Sputnik, «Комсомольская правда» и «Говорит Москва»

Интервью Министра иностранных дел Российской Федерации С.В.Лаврова радиостанциям Sputnik, «Комсомольская правда» и «Говорит Москва» по актуальным вопросам международной повестки дня.

Posted by Russian Foreign Ministry – МИД России on Wednesday, 14 October 2020

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: