„Suntem gata să colaborăm cu orice învingător”. Ambasadorul SUA, despre alegerile prezidențiale și ce va urma după scrutin (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Suntem gata să colaborăm cu orice învingător”. Ambasadorul SUA, despre alegerile prezidențiale și ce va urma după scrutin (VIDEO)

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să colaboreze cu oricare dintre candidații care vor învinge în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie, iar informațiile privind o posibilă susținere a eventualelor proteste, sunt știri false. Declarația a fost făcută de către ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru redactorul-șef NM, Galina Vasilieva.

Ambasadorul Dereck Hogan susține că SUA nu au niciun rol în acest proces electoral. În opinia sa, punctul vulnerabil al scrutinului prezidențial este utilizarea abuzivă a resurselor administrative.

„La alegerile precedente, noi am văzut cum s-au folosit acestea. Desigur, noi ne concentrăm atenția asupra acțiunilor care au loc în timpul participării la vot a alegătorilor din Transnistria. La alegerile parlamentare de anul trecut, a fost un număr foarte mare de voturi din Transnistria. Bănuim că a existat o anumită înțelegere dintre părți. Sper foarte mult că nu se va repeta. Ne-au dat asigurări că anul acesta, nu va fi așa ceva. Ne dorim, desigur, ca promisiunea să fie respectată”, a declarat ambasadorul SUA.

Diplomatul american a dat asigurări că singurul lucru pe care îl urmărește Washingtonul în acest context este ca procesul să fie transparent, deschis și corect.

„Noi suntem gata să colaborăm cu orice învingător al acestor alegeri. Dar, desigur, prioritățile noastre nu s-au schimbat. Dorim să fie reformat sistemul justiției. Dorim ca instituțiile democratice să se consolideze. Să fie mai multe eforturi pentru atragerea investițiilor străine. Și, desigur, ne dorim ca Moldova să ia toate măsurile pentru a-și apăra independența. Este o țară mică, dar nu este o țară slabă”, a declarat diplomatul american.

Dereck Hogan a mai spus că Moldova are potențial pentru a investi mult în afaceri internaționale și regionale. Acesta a accentuat, însă, că există încă mult de lucru în sistemul justiției pentru a obține mai multe progrese.

„Ca partener de dezvoltare, continuăm să oferim asistență tehnică și financiară, pentru a sprijini dezvoltarea. Dar este prematur să tragem concluzii. În anumite chestiuni, există un salt, progrese, dar în altele, situația nu prea s-a schimbat. Și, bineînțeles, dacă lipsește voința politică, nu contează cât de multe încearcă să facă partenerii de dezvoltare. Pentru că, într-un final, responsabilitatea este în mâinile autorităților și ale poporului Moldovei”, a declarat diplomatul.

Interviul integral îl puteți citi AICI.

Amintim că alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie. Alegătorii vor putea vota pentru unul dintre opt candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu sau Dorin Chirtoacă.

 3 287 140 cetățeni cu drept de vot au fost înscriși în listele electorale, iar pentru alegătorii din Transnistria vor fi deschise 42 de secții de votare.

Într-un interviu pentru agenția RIA Novosti, președintele Igor Dodon nu a exclus că după scrutin ar putea avea loc proteste, însă în opinia sa, manifestări de amploare pot avea loc doar cu susținerea „unor jucători din exterior”. Anterior, el a afirmat că va chema oamenii la protest numai în cazul în care va trebui apărată „victoria președintelui Igor Dodon”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: