Legislativul de la Comrat cere PAS să renunțe la proiectul privind restituirea TVA-ului din bugetul local
Full Article 2 minutes read

Legislativul de la Comrat cere PAS să renunțe la proiectul privind restituirea TVA-ului din bugetul local

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a calificat drept „ilegală” inițiativa legislativă a majorității parlamentare care obligă autonomia să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget. APG solicită formațiunii de guvernare să-și retragă proiectul de lege.

Pe 24 iulie, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit într-o ședință specială în cadrul căreia a discutat despre proiectul de lege al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În urma acesteia, potrivit Gagauznews, deputații APG au luat următoarele decizii:

„1. Să ceară Parlamentului Republicii Moldova să retragă în mod voluntar inițiativa de a reduce bugetul Găgăuziei.

2. Să invite – și să aștepte până la sfârșitul săptămânii – reprezentanți ai autorităților centrale în Găgăuzia pentru un dialog despre finanțarea autonomiei și alte probleme.

3. Să transmită către misiunile internaționale, acreditate în Republica Moldova, poziția APG cu privire la acțiunile ilegale ale Chișinăului față de Găgăuzia”.

Precizăm că președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat pe 18 iulie că va înregistra un proiect de lege în curând în Parlament care vine să completeze articolul 6 din Codul Fiscal. Parlamentarul susține că inițiativa legislativă, care vizează corectarea unor „inechități”, va permite economisirea, din bugetul public național, a circa 100 milioane lei anual.

În același timp, APG susține că inițiativa va duce la „pierderea” a 500 milioane lei, anual, din bugetul Găgăuziei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: