Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis. Era considerat a fi arhitectul atacurilor din 7 octombrie
Full Article 2 minutes read

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis. Era considerat a fi arhitectul atacurilor din 7 octombrie

Armata israeliană a anunțat joi, 17 octombrie, că liderul Hamas Yahya Sinwar a fost ucis în urma unei operațiuni în Fâșia Gaza despre care a spus că a vizat trei militanți. Testele ADN au confirmat moartea acestuia.

Eliminarea lui Sinwar se alătură unei lungi serii de eliminări de la Nasrallah la liderul militar al Hamas, Muhammad Deif, şi mulţi alţii.

„Sinwar a murit în timp ce dădea bir cu fugiţii. Nu a murit ca un comandant, ci ca cineva căruia îi păsa doar de el însuşi. Acesta este un mesaj clar pentru toţi duşmanii noştri – IDF va ajunge la oricine încearcă să facă rău cetăţenilor Israelului sau forţelor noastre de securitate şi vă vom aduce în faţa justiţiei.

Eliminarea lui Yahya Sinwar trimite un mesaj clar tuturor familiilor celor căzuţi şi familiilor ostaticilor: facem totul pentru a ajunge la cei care le-au făcut rău celor dragi vouă şi pentru a elibera ostaticii şi a-i întoarce la familiile lor.

Este, de asemenea, un mesaj clar pentru locuitorii din Gaza. Omul care a adus dezastru şi moarte în Fâşia Gaza, omul care v-a făcut să suferiţi ca urmare a acţiunilor sale criminale – sfârşitul acestui om a venit. Este timpul să ieşiţi, să eliberaţi ostaticii, mâinile sus, predaţi-vă. Ieşiţi cu ostaticii, eliberaţi-i şi predaţi-vă”, a spus Gallant, într-un comunicat, citat de BBC.

Sinwar este considerat a fi creierul din spatele atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului de anul trecut și, de atunci, el a fost „ținta numărul unu” a armatei israeliene.

Yahya Sinwar a condus Hamas în Gaza din 2017. Apoi, în urma asasinării lui Ismail Haniyeh la Teheran în iulie, Sinwar i-a succedat la conducerea biroului politic, preluând controlul asupra întregii grupări.

Considerat a fi arhitectul atacurilor din 7 octombrie, acesta este cel mai căutat om din Israel – un „om mort care merge” (dead man walking), potrivit prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care la un moment dat a susținut că l-a „înconjurat și izolat” într-un buncăr.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: