Liechtenstein va prelua refugiați ucraineni din Moldova și donează Chișinăului €100 mii
Full Article 2 minutes read

Liechtenstein va prelua refugiați ucraineni din Moldova și donează Chișinăului €100 mii

Liechtenstein va prelua o parte din refugiații ucraineni care se află acum în Republica Moldova. Mai mult, Principatul va aloca 100 de mii de franci elvețieni (echivalentul a circa 100 de mii de euro) în sprijinul refugiaților prin intermediul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați. Anunțul a fost făcut în cadrul briefingului de presă susținut de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării Europene Nicu Popescu și Dominique Hasler, ministra afacerilor externe, educației și sportului al Principatului Liechtenstein.

Cei doi miniștri au discutat despre situația de securitate din regiune generată de războiul din Ucraina, criza refugiaților și impactul socio-economic cu care se confruntă țara noastră în procesul de gestionare a crizei umanitare.

„Am mulțumit pentru participarea șefei diplomației de la Vaduz la Conferința donatorilor Platformei de sprijin pentru Moldova, desfășurată pe data de 5 aprilie curent la Berlin, decizia Principatului de a aloca 100 de mii de franci elvețieni (echivalentul a circa 100 de mii de euro) în sprijinul refugiaților prin intermediul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați și angajamentul de relocare a refugiaților ucraineni din țara noastră”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Totodată, oficialul moldovean s-a referit la cooperare în plan bilateral a celor două state și a remarcat activitatea pe care o desfășoară de 15 ani Filiala Fundației Serviciului pentru Dezvoltare (LED) al Principatului Liechtenstein. Ministrul Nicu Popescu a apreciat impactul pozitiv al proiectelor fundației pentru viitorul țării noastre, întrucât sunt destinate învățământului profesional tehnic. Cele 5 proiecte în desfășurare cu un buget de 2,8 milioane de euro sunt implementate în instituțiile de învățământ profesional tehnic din Chișinău și Bălți.

Șefii celor două diplomații au discutat și despre posibilitățile de fortificare a cooperării în plan bilateral prin impulsionarea relațiilor comercial-economice și consolidarea cadrului juridic.

Am stabilit să dinamizăm semnarea Acordului de Liber Schimb cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb și am propus accelerarea procesului de negociere a Acordului cu privire la evitarea dublei impuneri între țările noastre”, a punctat ministrul Nicu Popescu.

Este prima vizită în Moldova a unui ministru de externe din Principat în ultimii 11 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: