Lista principalelor sancțiuni impuse de SUA față de Belarus, după reținerea lui Protasevici
Full Article 2 minutes read

Lista principalelor sancțiuni impuse de SUA față de Belarus, după reținerea lui Protasevici

Casa Albă a anunțat sancțiuni împotriva Belarusului din cauza incidentului privind avionul Ryanair și reținerea jurnalistului Roman Protasevici, care a criticat guvernarea. Portalul Meduza a publicat pe 29 mai principalele măsuri punitive impuse de Washington.

Printre sancțiunile anunțate de SUA se numără:

  • îndemnul către cetățenii americani să nu călătorească în Belarus;
  • recomandarea pentru transportatorii americani să manifeste „precauție maximă” în timpul survolării spațiului aerian al Belarusului;
  • suspendarea acordului privind legătura aeriană cu Belarus, care permitea efectuarea curselor aeriene între cele două state;
  • reluarea din 3 iunie a sancțiunilor împotriva a 9 întreprinderi de stat din Belarus (aceste măsuri punitive au fost anunțate înainte de incidentul cu avionul Ryanair);
  • elaborarea împoreună cu UE a unei liste de noi sancțiuni împotriva principalilor susținători ai lui Lukașenko;
  • elaborarea unui decret care va permite SUA să își extindă prerogativele de a impune sancțiuni în legătură cu „elementele regimului Lukașenko” și cu „rețeaua sa de susținători”.

Casa Albă i-a cerut lui Lukașenko desfășurarea unei investigații privind aterizarea avionului Ryanair, eliberearea tuturor deținuților politici și organizarea unor alegeri prezidențiale „libere și corecte” în acest stat.

Anterior, președintele SUA Joe Biden a calificat incidentul privind avionul Ryanair drept „o sfidare directă a normelor internaționale”.

Din 24 mai, mai multe state europene au închis spațiul aerian pentru compania belarusă „Belavia”, iar propriilor transportatori le-au reocmandat sau le-au interzis survolarea Belarusului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: