Litvinenco comentează acțiunile procurorilor în raport cu Dodon: „În Moldova nimeni nu are imunitate, indiferent de statut”
Full Article 3 minutes read

Litvinenco comentează acțiunile procurorilor în raport cu Dodon: „În Moldova nimeni nu are imunitate, indiferent de statut”

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la Moldova 1 ultimele acțiuni ale oamenilor legii în privința fostului șef de stat Igor Dodon. Acesta a apreciat curajul procurorilor, și, în același timp, a afirmat că politicul nu are legătură cu agenda Procuraturii.

Litvinenco a mai declarat că în Republica Moldova nimeni nu are imunitate, indiferent de statutul persoanei. Iar, în situația în care există bănuieli rezonabile că persoana a săvârșit o acțiune ea trebuie pedepsită, cu respectarea tuturor garanțiilor.

Din câte am văzut, procurorii au curajul necesar de a merge împotriva tuturor persoanelor în raport cu care există bănuieli rezonabile că au săvârșit anumite fapte ilegale. Nu mai există nicio interdicție la momentul de față cu privire la dosare împotriva oamenilor politici.  Am auzit diferite speculații că cineva a comandat reținerea într-o anumită zi. Procuratura nu-și sincronizează agenda cu politicul. Procuratura nu întreabă dacă să deschidă dosar pe X sau Y sau când să aibă loc această reținere. Procurorii au independență. După mine, în cazul lui Dodon, procurorii au comunicat destul de bine”, a menționat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției cere oamenilor legii respectarea tuturor procedurilor, astfel încât dosarul Dodon să fie unul corect, iar dacă i se va demonstra vinovăția, acesta să fie sancționat conform legii.

Este important să ajungem la o finalitate. Este important să nu existe tărăgănări de dosare la procurori și ulterior, în instanță. Este determinant pentru credibilitatea actului de justiție ca dosarele inițiate să aibă finalitate. Este un dosar juridic, nu politic”, afirmă ministrul Justiției.

Cu referire, la scurgerile de informații din cadrul perchezițiilor, Litvinenco a răspuns:

„Nu este un lucru bun, dar atâta timp cât sunt implicate mai multe persoane, pot exista aceste scurgeri”, a comunicat Litvinenco.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a anunțat pe 26 mai că Procuratura va iniția o investigație cu privire la scurgerile de informații apărute în presă.

Faptul că au fost făcute publice unele documente ridicate în urma efectuării perchezițiilor, Procuratura va investiga cum au apărut în presă astfel de acte. Și în urma stabilirii persoanei care a transmis astfel de fotografii, va fi investigat”, a precizat Robu.

Amintim că în timp ce aveau loc perchezițiile la domiciliul fostului șef de stat, în presă au apărut mai multe poze cu bani, acte și bunuri din locuința sa.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: