VIDEO „Niciun străin nu ne va pângări neamul”. Grosu și Gavrilița au comemorat victimele deportărilor staliniste
Full Article 2 minutes read

VIDEO „Niciun străin nu ne va pângări neamul”. Grosu și Gavrilița au comemorat victimele deportărilor staliniste

Președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița au participat în dimineața de 6 iulie la un miting-requiem de Ziua comemorării victimelor staliniste. 

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949. Peste 35 de mii de români basarabeni au fost duși în regiuni îndepărtate ale Uniunii Sovietice precum Siberia sau Kazahstan. Cei mai mulți dintre cei deportați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 erau femei și copii.

La evenimentul organizat de Ministerul Culturii participă speakerul Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Am reușit să votăm un proiect de lege, care prevede că toți copiii născuți în locurile de represiune sau în drum spre ele vor fi recunoscuți drept victime ale represiunilor politice. Nu trebuie să uităm de aceste orori din trecut, nu trebuie să uităm acești oameni. Memoria vie este singura garanție că aceste crime nu se vor repeta”, a declarat Grosu.

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a vorbit despre torturile la care au fost supuși oamenii nevinovați, ale căror vieți au fost curmate.

Astăzi, alături de victime și urmașii deportaților, îi comemorăm pe cei care au îndurat chinuri, dureri și umilințe, apărându-și demnitatea, viața și familia. Nimic nu ar compensa sacrificiul făcut, dar le putem păstra vie amintirea. Istoria ne-a oferit multe lecții, dar cea mai importantă este că nicio tortură nu ne poate schingiui onoarea. Niciun străin nu ne va pângări neamul”, a declarat Gavrilița.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a menționat că memoria trebuie să rămână vie.

Cei care nu învață istorie, rămân fără geografie. Cei care își pierd memoria, rămân fără identitate”, a menționat Prodan.

Mai multe detalii despre evenimentele tragice petrecute pe teritoriul Moldovei – mărturii și date despre crimele regimului stalinist, puteți citiAICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: