Anderi Mardari / NewsMaker

LIVE Andrei Spînu face declarații privind situația pe piața gazelor naturale în Moldova

Vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, susține în data de 11 ianuarie, o conferință de presă cu privire la situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova.

 

În luna ianuarie, prețul livrării gazelor naturale rusești în Moldova a crescut cu aproape $100 comparativ cu luna decembrie — până la $646 pentru o mie de metri cubi (în luna decembrie, Moldova a achiziționat gazele naturale cu $550, în luna noiembrie — cu $450). Cei de la „Moldovagaz” au motivat acest lucru prin „creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene”.

„Moldovagaz” susține că deocamdată nu intenționează să reexamineze tariful la gazele naturale pentru consumatori. Însă dacă prețul livrărilor va continua să crească, cei din companie nu exclud că vor fi nevoiți să majoreze din nou tariful.

Totodatătariful la energia electrică ar putea să se dubleze. Cel mai mare operator de pe piața de energie electrică, «Premier Energy», a cerut de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului de la 1,51 lei până la 2,79 lei pentru un kWh. Cei din cadrul companiei au motivat această solicitare prin majorarea de aproape două ori a prețului de achiziție a energiei electrice livrată de «Energocom».

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: