(VIDEO) Comuniștii și socialiștii sar în apărarea limbii „moldovenești”. Protest și contra-protest la Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Comuniștii și socialiștii sar în apărarea limbii „moldovenești”. Protest și contra-protest la Curtea Constituțională

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor protestează în fața sediului Curții Constituționale. Manifestația are loc în legătură cu proiectul de lege adoptat în prima lectură de Parlament care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” să ia lua locul „limbii moldovenești”.

Evenimentul organizat de BCS a început la ora 12:00 la Curtea Constituțională.

În fața manifestanților au ținut discursuri Vasile Bolea, Vladimir Voronin și Vlad Bătrîncea.

„Guvernanții, care v-au promis vremuri bune, nu au găsit altceva de cât să se ocupe de limbă. Eu am ieșit în fața dumnevoastră cu Constituția Republicii Moldova. Deși am avut majoritate parlamentară de două ori, dar nu am schimbat nimic. Toți care nu iau act de Constituție o să fie trași la răspundere”, a declarat Vladimir Voronin.

El a mai spus că schimbarea denumirii limbii în Constituție trebuia să fie decisă la un referendum național.

„Nu poate nimeni să ne fure limba din sufletul nostru, limba mamei și a strămoșilor și tot ceea ce simțim când spunem limba moldovenească”, a adăugat Vasile Bolea.

La Curtea Constituțională au venit și câteva persoane, care scandează „Trădătorii”.

Amintim că, pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”.

Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Inițiativa a fost adoptată de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a protestat și a încercat să blocheze tribuna centrală. Prin urmare, între cele două fracțiuni s-au produs îmbrânceli.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: