VIDEO Cristina Gherasimov a depus jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană
Full Article 2 minutes read

VIDEO Cristina Gherasimov a depus jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană

Viceprim-ministra pentru integrare europeană desemnată, Cristina Gherasimov, a depus, pe 5 februarie, jurământul de învestire. Ea va conduce Biroul pentru integrare europeană nou-constituit. Totodată va fi și negociatorul-șef pentru Republica Moldova în procesul de aderare la UE. Ceremonia oficială a avut loc în prezența președintei Republicii Moldova Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean. 

Premierul Dorin Recean a anunțat pe 24 ianuarie 2024, după demisia lui Nicu Popescu din funcția de vicepremier și ministru de Externe, că Cristina Gherasimov se alătură cabinetului de miniștri. Tot atunci, Recean a anunțat că Mihai Popșoi va conduce Ministerul Afacerilor Externe. Popșoi a depus deja jurământul de învestire în funcție, pe 29 ianuarie.

Potrivit CV-ului său, Cristina Gherasimov a absolvit facultatea de Relații Internaționale din cadrul Universității de Stat din Moldova. Ulterior a făcut un master în la Universitatea Wroclaw din Polonia și încă unul la Institutul European pentru Studii Internaționale Avansate. De asemenea a făcut doctoratul în Științe Politice la Universitatea Rutgers din SUA. De-a lungul anilor, Cristina Gherasimov a deținut mai multe funcții în instituții internaționale și la Universitatea Rurgers. În perioada ianuarie – octombrie 2021 a activat în calitate de consilier al președintei Maia Sandu în domeniul politicii externe. Iar între anii 2023 – 2024 a fost consilier prezidențial pe politică externă și integrarea europeană. A devenit secretar de stat la MAEIE pe 5 decembrie 2023.

Potrivit declarației de avere depuse în 2022, Gherasimov a ridicat în anul vizat un salariu oficial în mărime de 299 100 de lei, ceea ce ar însemna 24 925 de lei lunar – bani obținuți din activitatea de consilier prezidențial. La fel, aceasta a primit 47 914 lei din diurne, iar 4 550 de euro și 36 000 de lei – din arenda de locațiune. Gherasimov deține trei apartamente cu suprafața de 42,1 m2, 25,2 m2 și 72,5 m2. Valoarea declarată a imobilelor este 111 481 lei, 48 462 lei și, respectiv, 314 323 lei. Gherasimov nu declarat că ar conduce vreun autoturism.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: